Υδρογονάνθρακες: μεγάλη πιθανότητα για κοίτασμα-μαμούθ νότια της Κρήτης

Την πιθανότητα ύπαρξης κολοσσιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκωννότια της Κρήτης επεσήμανε ο σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Στη διάλεξη του ο κ. Φώσκολος είπε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με 3,5 δις

κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ οι Ευρώπη χρειάζεται 1 τρις σε ετήσια βάση. Ποσότητες που μπορούν να καλύψουν το κοιτάσματα νότια της Κρήτης. « Το νησί μας θα έχει ιδιαίτερα κεκτημένα από τα κοιτάσματα αυτά και συγκεκριμένα το 20% κάτι που σημαίνει 1,2 δις το χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια εφόσον αξιοποιήσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που υπάρχουν» ανέφερε ο καθηγητής.

Η μοναδική επίσημη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για την περιοχή της Κρήτης είναι αυτή του του USGS (United States Geological Survey), βάσει της οποίας τα αναγνωριστικά και σεισμικά στοιχεία για την περιοχή θεωρούνται ενθαρρυντικά.

Υπολογίζεται πως η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει συνολικά αναμενόμενα κοιτάσματα καθαρού μεθανίου (φυσικό αέριο) της τάξης των 15 τρις κυβικών μέτρων, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο για 30 χρόνια (κατανάλωση περίπου 500 δις κ.μ. ετησίως).

Ωστόσο, το μεγάλο βάθος αυξάνει κατακόρυφα το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων (έως 150 εκατ. δολάρια) και σε συνδυασμό με τη χαμηλή πιθανότητα απολήψιμων κοιτασμάτων με βάση της υπάρχουσες έρευνες (σσ 4%) λειτουργεί προς το παρόν αποτρεπτικά για τις εταιρείες του κλάδου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα