Υδρογονάνθρακες: ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ και από την Ανατολή

Μεγάλο ενδιαφέρον για έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εκδηλώνουν εταιρείες από την Άπω Ανατολή, καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com, κολοσσιαίες εταιρείες από Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα έχουν ήδη αγοράσει τις έρευνες

στα οικόπεδα της ΑΟΖ και προετοιμάζονται να υποβάλουν ενδιαφέρον όταν ανοίξει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδιαφέρον δείχνει μέχρι στιγμής η ιαπωνική Nippon Oil, καθώς και η κορεατική KOGAS (Korea Gas Corporation).

Τόσο Ιαπωνία όσο και Κορέα «στρέφονται» στο φυσικό αέριο της Μεσογείου στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ενδιαφέρον όμως για επενδύσεις επιδεικνύει και η Κίνα, αξιωματούχοι της οποίας μάλιστα, θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο διαφαίνεται ότι τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν θα αφορούν απλά τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας μέσω Ουκρανίας ή τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας.

Το παιχνίδι φτάνει στα βάθη της Ανατολής και εκτιμάται ότι τον επόμενο χρόνο η Κύρος ενδεχομένως θα καταλάβει σημαντική θέση στον ενεργειακό χάρτη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα