Βουλγαρία: μια περιβαλλοντική βόμβα στη γειτονιά μας

Η χρόνια ρύπανση έχει μετατρέψει τη Βουλγαρία σε περιβαλλοντικό “κρανίου τόπο”, με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες βελτίωσης της περιβαλλοντικής παρακολούθησης και συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα EurActiv, η Βουλγαρία έχει σημειώσει σταθερές προόδους στην περιβαλλοντική παρακολούθηση και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για τον αέρα, το νερό και το περιβάλλον από την ένταξη της στην ΕΕ το 2007.

Ωστόσο, επισημαίνουν αναλυτές,

τα βήματα αυτά έλαβαν χώρα χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη και δέσμευση από τις τοπικές και ευρωπαϊκές Αρχές.

“Έχουμε πλήρεις νόμους και συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Αυτό που λείπει είναι μια κρατική υπηρεσία που θα εφαρμόσει το νόμο”, παραδέχεται ο Γκεόργκι Σταφάνοφ, υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής του γραφείου του WWF στη Βουλγαρία.

Πηγή των δεινών της Βουλγαρίας παραμένει το παρωχημένο ενεργειακό μοντέλο και βιομηχανική υποδομή που χρονολογούνται από το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς επίσης και ο γηρασμένος πλέον στόλος των εγχώριων αεροπορικών εταιρειών.

Σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση διαδραματίζει και η φτώχεια, όπως υπογραμμίζει ο Σταφάνοφ, με πολλές νομαδικές κοινότητες να στηρίζονται στην ξυλεία και άλλα καύσιμα για τη θέρμανσή τους, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα.

Η χαμηλή ποιότητα του αέρα επιφέρει θανάσιμες συνέπειες τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία. Οι δύο χώρες ακολουθούν τον “μαύρο πρωταθλητή” Αρμενία, που σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Programme – UNDP) καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις.

Η Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (Human Development Report) που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου, έδειξε πως ο ετήσιος δείκτης θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση είναι λίγο υψηλότερος στη Ρουμανία σε σύγκριση με τη Βουλγαρία (439 θάνατοι ανά εκατομμύριο έναντι 437), ωστόσο η γειτονική μας χώρα πρωτοπορεί στην ένταση της ρύπανσης και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις μεταξύ 187 χωρών.

Ο δείκτης θνησιμότητας στην Αρμενία διαμορφώνεται σε δυσθεώρητα ύψη, 882 θάνατοι ανά εκατομμύριο σε μια χώρα με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων.

Το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Βουλγαρία είναι διπλάσιο από τις χώρες της περιοχής, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην Τουρκία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα