Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος στις γυναίκες

Η κοινή άποψη συνδέει τον καρκίνο του δέρματος με την έκθεση στον ήλιο και την πρόληψη με τη χρήση αντιηλιακών, ειδικά εκείνων που έχουν φτιαχτεί από οργανικές ουσίες.

Παρόλα αυτά, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει μια νέα, αλλά γνωστή πηγή κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος: το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Causes το τσιγάρο αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες

εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στις γυναίκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 383 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και 315 υγιείς άνθρωποι (355 άνδρες, 343 γυναίκες). Η σύγκριση έδειξε αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος στις καπνίστριες, ενώ στους άνδρες δεν καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αντιστοιχία ανάμεσα στο κάπνισμα και την ασθένεια.

Οι γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο πλακωδών επιθυλιακών κυττάρων (μια λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος από το μελάνωμα) ήταν κυρίως καπνίστριες. Οι επί μακρόν καπνίστριες (πάνω από 20 χρόνια) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πληγούν από την ασθένεια.

Οι άντρες καπνιστές διατρέχουν μέτριο κίνδυνο εμφάνισης ενός εκ των δύο τύπων καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα -καρκίνο των πλακωδών επιθυλιακών κυττάρων και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα κυττάρων- αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Συμπέρασμα: αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας κόψτε το κάπνισμα και χρησιμοποιείτε προϊόντα προστασίας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα