Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες – Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

10:17 4/9/2012 - Πηγή: Econews

Προ ημερών, ο Έλληνας επιστήμονας Δρ Φαρσαλινός παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Μόναχο έρευνα που έδειχνε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βλαπτικό για την καρδιακή λειτουργία (διαβάστε για την έρευνα στο econews).

Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σημαντικά τη λειτουργία των πνευμόνων.

Όπως δήλωσε η η καθηγήτρια Ιατρικής Χριστίνα Γκράτζιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί “άμεση αύξηση στην αντίσταση των αεραγωγών”, δε’ιγμα πρόκλησης βλάβης στην πνευμονική λειτουργία.

Στην έρευνα συμμετείχαν οκτώ άτομα, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο και 24 καπνιστές, οι 11 εκ των οποίων είχαν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία, ενώ οι 13 έπασχαν είτε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είτε από άσθμα.

Κάθε εθελοντής κάπνισε ηλεκτρονικό τσιγάρο για διάστημα δέκα λεπτών. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε σπιρομέτρηση και μετρήθηκε η αντίσταση των αεραγωγών κατά την εισπνοή και την εκπνοή.

Στην ομάδα των μη καπνιστών, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκάλεσε αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών από το 182% στο 206% κατά μέσο όρο.

Αύξηση, από το 176% στο 220%, καταγράφηκε στους καπνιστές με φυσιολογική πνευμονική λειτουργία, ενώ στην ομάδα των καπνιστών με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν καταγράφηκε αύξηση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Όπως και στην έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προκαλεί βλάβες στην καρδιακή λειτουργία και σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται «περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε αν υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιδράσεις» όπως επεσήμανε η Δρ Γκράτζιου.

econews από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα