Το έδαφος στον πλανήτη Άρη μοιάζει με της Χαβάης (video)

10:36 2/11/2012 - Πηγή: Econews

Η πρώτη συλλογή μετάλλων από ξένο πλανήτη, εκείνη που διενήργησε το σκάφος Curiosity της NASA στον Άρη, έδειξε ότι το έδαφος του κόκκινου πλανήτη έχει εκπληκτική ομοιότητα με την ηφαιστειακή άμμο της Χαβάης.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της φασματοσκοπίας με ακτίνες Χ για να εντοπίσει τις μοριακές δομές των κρυστάλλων στο έδαφος του Άρη, το Curiosity αποκάλυψε ότι οι κόκκοι άμμου του πλανήτη μοιάζουν με τα βασαλτικά εδάφη που συναντώνται σε ηφαιστειογενείς περιοχές, όπως ακριβώς το

σύμπλεγμα νησιών στη Χαβάη.

Επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι η ανάλυση των μετάλλων του Άρη προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει και να διατηρήσει μορφές ζωής αντίστοιχες με αυτές που επιβιώνουν στη Γη.

Το έδαφος στην επιφάνεια οποιουδήποτε πλανήτη αντανακλά την έκθεση της επιφάνειας αυτής σε διάφορες διεργασίες και κρύβει πληροφορίες για τις παρούσες και παρελθούσες κλιματικές συνθήκες.

Το έδαφος αποκαλύπτει αμμοθύελες, συγκρούσεις με μετεωρίτες και άλλα ουράνια σώματα, την επαφή με νερό ή οξυγόνο.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε κοντά σε έναν τεράστιο κρατήρα στον ισημερινή του Άρη τον Άυγουστο, σε μια αποστολή της NASA προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολαρίων, στην πρώτη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη μετά τα μικρά διαστημόπλοια Viking στη δεκαετία του 1970.

Αν και η φασματοσκοπία ακτίνων Χ υπάρχει ως τεχνολογία εδώ και περίπου ένα αιώνα, η πρόκληση για τη NASA, ήταν η συρρίκνωσή της από ένα μηχάνημα μεγέθους ψυγείου σε ένα πολύ μικρότερο μεγέθους κουτιού για παπούτσια, έτσι ώστε να χωρέσει στο Curiosity.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα