ΣτΕ: «μπλόκο» στη δόμηση ακινήτων με αυθαίρετο ημιυπαίθριο

11:05 30/5/2012 - Πηγή: Econews

Φρένο στην περαιτέρω δόμηση των ακινήτων που έχουν «κλείσει» τους ημιυπαίθριους χώρους, ακόμα και αν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι μετά τις 2-7-09 (ημερομηνία δήλωσης των προς «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

χώρων για 40 χρόνια, έναντι αντιτίμου-προστίμου) δεν μπορεί να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου που συνεπάγεται δόμηση που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια (κατά τους ισχύοντες όρους δόμησης).

Και αυτό γιατί έτσι επέρχεται περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, που δεν είναι ανεκτή από το Σύνταγμα.

Η απόφαση

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η δικαστική απόφαση (1971/12) «μπλοκάρει» την περαιτέρω δόμηση, καθώς δέχεται ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι που επιχειρείται να «τακτοποιηθούν», συνυπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νέα κατασκευή που να υπερβαίνει τους επιτρεπτούς όρους δόμησης στην περιοχή.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, γείτονες κατήγγειλαν το 2008 σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων, κατά την ανέγερση οικοδομής σε ακίνητο στη Σιθωνία, με αλλαγή χρήσης του υπόγειου χώρου και μετατροπή των ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κατοικίας.

Η Πολεοδομία δεν απάντησε, αλλά εξέδωσε αργότερα νέα άδεια για κατεδάφιση διώροφης οικοδομής και ανέγερση διώροφης κατοικίας, με υπόγειο, γκαράζ, περίφραξη.

Σε νέα καταγγελία για υπέρβαση του ύψους, κλείσιμο των ημιυπαίθριων, κλπ., έγινε αυτοψία, επιβεβαιώθηκαν οι παραβάσεις και σταμάτησαν οι εργασίες.

Ωστόσο, «ξεμπλόκαραν» μέσα από τον ν. 3843/10 και τις αιτήσεις για «τακτοποίηση», που αναβίωσαν την οικοδομική άδεια του 2010. Το ΣτΕ, όμως, προβάλλοντας συνταγματικές αντιρρήσεις, την ακύρωσε ως παράνομη.

Keywords
Τυχαία Θέματα