Πυρηνική ενέργεια: δημοψήφισμα για την κατασκευή νέας μονάδας στη Λιθουανία

11:33 17/7/2012 - Πηγή: Econews

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου, στη θέση παλιάς μονάδας που έκλεισε με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, αποφάσισε το κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα υπερψηφίστηκε από 62 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν και 18 δήλωσαν «παρών».

«Το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Visaginas

θα χτιστεί σε έδαφος της Λιθουανίας, με αυξημένο κίνδυνο, οπότε πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού», δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Birute Vesaite.

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών αντιτίθεται στο δημοψήφισμα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες εν όψει εκλογών, στις 14 Οκτωβρίου.

«Για κάποιους το να μπουν στο Κοινοβούλιο για τέσσερα χρόνια είναι πιο σημαντικό από το να διασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Λιθουανίας και την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία για μισό αιώνα», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Audronius Azubalis.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, ωστόσο ενδέχεται να οδηγήσουν στη ματαίωση του έργου, το οποίο έχει προκαλέσει εξάλλου την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα