«Πράσινα» βιοδιασπώμενα ηλεκτρονικά ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες (video)

12:14 1/10/2012 - Πηγή: Econews

Εύκαμπτες, βιοδιασπώμενες ηλεκτρονικές συσκευές, που διαλύονται στο σώμα και το νερό ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει βιοδιασπώμενες ηλιακές κυψέλες, αισθητήρες θερμοκρασίας, μια ψηφιακή κάμερα και ένα θερμικό επίθεμα, ενώ μετά από δυο χρόνια έρευνας διαβεβαιώνουν ότι είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσουν κάθε είδους αυτό – διαλυόμενη ηλεκτρονική ή οπτική συσκευή.

Τα πρωτοποριακά ηλεκτρονικά κατασκευάζονται από πυρίτιο

και οξείδιο του μαγνησίου, καλυμμένα από ένα προστατευτικό στρώμα πρωτεΐνης μεταξιού.

Το μαγνήσιο είναι αγώγιμο υλικό, πολύ αντιδραστικό σε υγρές συνθήκες, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ιδανικό για τα βιοδιασπώμενα ηλεκτρονικά αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Επιπλέον, υποβάλλοντας την πρωτεΐνη σιλικόνης σε ειδική επεξεργασία, οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν τις ιδιότητές της, καθορίζοντας πόση ώρα θα χρειαστεί για να διαλυθεί όταν βραχεί.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη έξυπνων συσκευών που διαλύονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμες, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ιατρικών εμφυτευμάτων που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Εκτός από το «πρασίνισμα» των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα βιοδιασπώμενα ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα