Πετρέλαιο: καθυστέρηση στο εμπάργκο κατά του Ιράν ζητά η Ελλάδα

09:38 18/1/2012 - Πηγή: Econews

Καθυστέρηση, μέχρι και οκτώ μήνες, στην επιβολή του εμπάργκο στο Ιράν ζητά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να διασφαλίσει νέες πηγές για την εισαγωγή πετρελαίου.

Το αίτημα αυτό φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με άλλα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία,

που ζητούν την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Στις αρχές Ιανουαρίου τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η περίοδος εφαρμογής του μέτρου.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Ιανουαρίου.

«Θα προτιμούσαμε το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε οκτώ μήνες και σταδιακά αλλά αυτό είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση,» δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στο  ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να μειώσουμε σταδιακά τις προμήθειες από το Ιράν και να εμποδίσουμε ένα σοκ στην οικονομία», προσέθεσε.

Το 50% των εισαγωγών πετρελαίου της Ελλάδας προέρχεται από το Ιράν, καθώς της προσφέρει απεριόριστη πίστωση.

«Αν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν σταματήσουν, τότε θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη, για την εισαγωγή πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Γαλλία επιδιώκει τρίμηνη περίοδο εφαρμογής του μέτρου, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία συμβαδίζουν.

«Η Βρυξέλλες κατανοούν τη στάση μας», επισήμανε ο Έλληνας αξιωματούχος.

«Μια από τις επιλογές μας θα είναι να ζητήσουμε εξαίρεση από οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής», κατέληξε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα