Πετρέλαια Καβάλας: έρχονται επενδύσεις για αύξηση παραγωγής στον Πρίνο

12:16 7/11/2012 - Πηγή: Econews

Υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου της Καβάλα Οιλ που διενεργεί γεωτρήσεις στα κοιτάσματα του Πρίνου και της Ενεργειακής Αιγαίου που την ελέγχει μετοχικά, ώστε να συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρει το euro2day,

η βασικότερη τροποποίηση αφορά τη χρονική ισχύ της σύμβασης, που ανέρχεται σε 25 χρόνια με δικαίωμα 2 επιπλέον πενταετών παρατάσεων.

Επιπλέον, τα δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου θα εξαρτώνται από τα ακαθάριστα έσοδα και όχι από την κερδοφορία του αναδόχου, ενώ ο φόρος επί των καθαρών κερδών υπολογίζεται σε 25% (20% υπέρ Δημοσίου και 5% υπέρ Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στον Πρίνο, με σκοπό την εκμετάλλευση περίπου 19 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που βρίσκονται στα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και «Ε».

Τα δύο πρώτα κοιτάσματα βρίσκονται σε ώριμη φάση παραγωγής και υπάρχει ανάγκη επενδύσεων και παρεμβάσεων προκειμένου αυτή να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα. Όσον αφορά στο κοίτασμα «Ε», το περιεχόμενό του υπολογίζεται μεταξύ 8 και 13 εκατομμυρίων βαρελιών.

Προσπάθειες γεώτρησης του “Ε” είχαν πραγματοποιηθεί προ διετίας, ωστόσο τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

Με τις νέες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη από νέα πλατφόρμα εξόρυξης, η κατασκευή της οποίας θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει  το euro2day, η σημερινή παραγωγή του συγκροτήματος δεν ξεπερνά τα 2.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ στόχος της εταιρείας παραμένει η αύξηση της παραγωγής στα 5.000 βαρέλια, κάτι που θα επιτευχθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε».

Ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων στην εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 300 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς προσφέρει έργο σε 80 εργολάβους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα