Περιβαλλοντική αδειοδότηση: επιταχύναμε τη διαδικασία λέει το ΥΠΕΚΑ – Οι στόχοι

15:28 23/3/2012 - Πηγή: Econews

Στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση υπηρεσιακών στελεχών αρμόδιων σε θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως “η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την πλέον χρονοβόρα διαδικασία για την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να προστατεύει αποτελεσματικά

το περιβάλλον στην πράξη”.

“Ο τρόπος αδειοδότησης εστίαζε στη δημιουργία περίπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών, με πληθώρα γνωμοδοτήσεων και υπογραφών προκειμένου να διαχέεται η ευθύνη και με σκοπό την τυπική μόνο «εξασφάλιση» της προστασίας του περιβάλλοντος πριν ακόμα λειτουργήσουν τα εξεταζόμενα έργα και δραστηριότητες” πρόσθεσε ενώ “απαιτούσαμε περιβαλλοντική αδειοδότηση σε πολύ περισσότερα έργα και δραστηριότητες απ’ ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης”.

“Το αποτέλεσμα ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση να αποτελεί το βασικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή δραστηριότητα με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την ύφεση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” σημείωσε.

Στόχοι του ν.ν.4014/2011 όπως τους παρέθεσε ο υπουργός είναι::

-δραστική μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (από 22.000 μελέτες ετησίως σε 2-3.000), η μείωση του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης της αδειοδότησης (που ξεπερνούσε, σε πολλές περιπτώσεις, τους 20 μήνες για έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ) κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (που είναι 10 μήνες) και

-μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος με ρητή υποχρέωση τακτικών περιοδικών ελέγχων για όλα τα έργα και τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δημιουργία σώματος ιδιωτών περιβαλλοντικών ελεγκτών.

- κατάργηση των συνυπογραφών των υπουργών για έργα που αδειοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ,

-κατάργηση της υποκατηγορίας Β3 (4.200 φάκελοι ετησίως),

-κατάργηση της υποχρεωτικής προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (περίπου 2.800 φάκελοι ετησίως),

-επιμήκυνση στα 10 έτη της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων,

-κατάργηση των αδειών διαχείρισης αποβλήτων, της άδειας διάθεσης λυμάτων και της έγκρισης επέμβασης, με σκοπό τη σημαντική βελτίωση ως προς τον απαιτούμενο πραγματικό χρόνο αδειοδότησης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι έχει επιτευχθεί ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης κατά 7.000 φακέλους περιβαλλοντικής αδειοδότησης ετησίως, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 30%.

Αποτέλεσμα: τους τελευταίους 8 μήνες έχουν υπογραφεί πάνω από 300 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) με μέσο όρο 40 αποφάσεις τον μήνα, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Εντός του Μαρτίου θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των βιομηχανικών έργων και δραστηριοτήτων (Ομάδα 9) κατηγορίας Β, ενώ, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τους σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τις τουριστικές εγκαταστάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα