Οσομπούκο γαλοπούλας με ginger και κόλιανδρο

To οσομπούκο (ossobuco) είναι ως γνωστόν ιταλική εφεύρεση και δη βόρεια και δη εκ Μιλάνου. Eίναι το «κόκκαλο με τρύπα» (κυριολεκτικά) και κατ’ αρχήν δεν αφορά στην περήφανη γαλοπούλα αλλά στο χοντρούλικο πόδι του μοσχαριού που κόβεται κάθετα, μαγειρεύεται, λιώνει το μεδούλι που υπάρχει μέσα στο κόκκαλο δίνοντας γεύση στη σάλτσα και αφήνει στη θέση του μια …τρύπα!

Να, που όμως εγκάρσια μπορεί να κοπεί και μια ωραιότατη γάμπα γαλοπούλας,

από την οποία προκύπτουν δύο κομμάτια με αρκετό κρέας γύρω τους για να μας κάνουν το πιάτο που βλέπετε. Και ναι, έχουν επίσης ολίγον μεδούλι. Η γαλοπούλα -επί το επιστημονικότερον Meleagris gallopavo, όπως ονομάζεται η «άγρια» αρχική μαμά του είδους- έχει ντελικάτο κρέας και αρκούντως νόστιμο.

Στο δυτικό κόσμο καταναλώνεται κυρίως Χριστούγεννα και αποκλειστικά στο Thanksgiving, κλειδώνοντας τη θέση της δίπλα στις μεγάλες γιορτές, κάτι μάλλον ελιτίστικο πλην …συνεπές (εξ ού και …Ινδιάνος) για ένα πνηνό που σήμερα εκτρέφεται και αποδίδει αρκετό, πρακτικά οικονομικό και εύγευστο κρέας.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή, ολίγον spicy και έχει άρωμα ανατολής. Το κόκκινο του tandoori και της πάπρικας μεταφέρεται στο κρέας της γαλοπούλας, το οποίο καθώς ψήνεται αποκτάει μια πιο βαθιά κοκκινοκαφέ απόχρωση που συνδυασμένη με τη μυρωδιά των μπαχαρικών δελεάζει την όραση και την όσφρηση.

Πρετοιμασία: Μπορεί να γίνει αρκετές ώρες πριν και να μείνει το κρέας μέσα στην μαρινάδα στο ψυγείο.

Υλικά (για 4 άτομα)
8 κομμάτια οσομπούκο γαλοπούλας
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, περίπου 10-12 εκ.
3 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
1 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο, το μισό ψιλοκομμένο
4 κ.γ. μίγμα tandoori (κόκκινο)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (προαιρετικά)
1 μπαστουνάκι κανέλα
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
3 κ.σ. λάδι
200 ml κρασί λευκό
10 σπόρους πιπέρι ολόκληρο
αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα
2 φλ. ρύζι σπυρωτό
1 κ.σ. βούτυρο
κλωναράκια κόλιανδρου

Προετοιμάζετε το οσομπούκο: Πλένετε και σκουπίζετε τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα βάζετε σε ταψάκι ή pyrex. Καθαρίζετε το τζίντζερ και το τρίβετε στον τρίφτη. Προσθέτετε τον τριμμένο κόλιανδρο, την πάπρικα, το σκόρδο και το μίγμα tandoori και πασπαλίζουμε μ’ αυτά καλά όλες τις πλευρές των κομματιών της γαλοπούλας, βάζοντας και στο εσωτερικό ανάμεσα στις πτυχές και στο δέρμα.. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στο ταψί το κρασί, τα ολόκληρα πιπέρια και το μπαστουνάκι κανέλα. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μία ώρα τουλάχιστον – ακόμη καλύτερα δυο- γυρίζοντας στην διάρκεια αυτή τα κομμάτια μια φορά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ψήσιμο: Αφαιρείτε το wrap, ρίχνετε στην γαλοπούλα το λάδι σαν γραμμή και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Κάνετε το ρύζι: Βράζετε το ρύζι σπυρωτό σύμφωνα με τις οδηγίες (περίπου 20 λεπτά) και όταν είναι έτοιμο προσθέτετε το βούτυρο.

Σερβίρισμα: Βάζετε σε κάθε πιάτο 2 οσομπούκο πασπαλισμένα με ψιλοκομ

Keywords
Τυχαία Θέματα