Οργάνωση Γη: κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Ίλιον – Οι δραστηριότητες

11:55 20/4/2012 - Πηγή: Econews

Σε ένα ιστορικό μνημείο, πολιτισμού και φύσης, στο Κτήμα Βασιλίσσης, ξεκίνησε η λειτουργία ενός πρότυπου ανοιχτού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του «Κέντρου της Γης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας .tovima.gr, τη λειτουργία του έχει αναλάβει μια δραστήρια ομάδα ευαίσθητων πολιτών η οποία έχει συγκροτήσει την «Οργάνωση Γη» και αναπτύσσει τη δραστηριότητά της με επίκεντρο το Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης καθώς και το γειτονικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης

έρχεται σε επαφή με τη φύση σε μια έκταση 25 στρεμμάτων, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν την αξία της γης και προωθούν τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κτήμα ιδρύθηκε ως πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα γύρω στα 1830 από τη Βασίλισσα Αμαλία. Στον χώρο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει:
-τα έντομα παρατηρώντας μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών
- τα άλογα
- τον πύργο του κτήματος, τον περίβολο και τα αγάλματα.
- την άγρια ζωή της Αττικής
- ένα βιολογικό περιβόλι.
- τη σημασία των αγροτικών εργαλείων μέσα από την Έκθεση Παλαιών Αγροτικών Εργαλείων.

Επίσης η «Οργάνωση Γη» οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων με τίτλο «Από τη θεωρία στην πράξη» και είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Aναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίων

1. (Δεν) Πετάω, 6 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
Υπάρχουν άχρηστα πράγματα; Πώς γίνεται το άχρηστο χρήσιμο; Τι, ποια και πώς από τα χιλιάδες υλικά που περνάνε από τα χέρια μας και από το σπίτι μας μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμα. Ποια είναι η πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών μετά τον μπλε κάδο; Ελάτε να μάθουμε τις δυνατότητες της οικιακής κομποστοποίησης και τα πολλαπλά οφέλη και να συζητήσουμε ευφάνταστους τρόπους επανάχρησης “απορριμάτων”.

2. Μαγειρεύω, 13 Μαΐου, Εισηγητής: Αντζελίνα Καλογεροπούλου (twominutesangie.blogspot.com)
Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε το κριθάρι από τη σίκαλη, τα ιταλικά ραδίκια από τα παντζάρια, θα δούμε πώς μοιάζει η φάβα στο χωράφι αλλά και θα μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε κάθε μέρα της εβδομάδας με μόλις 7 ευρώ και αρκετή φαντασία! Στο εργαστήριο θα μαζέψουμε ολόφρεσκα σαλατικά, μυρωδικά και όσπρια από το μποστάνι του Κέντρου της Γης και μαζί τους θα μαγειρέψουμε θρεπτικά και υγιεινά πιάτα με χαμηλό κόστος. Μαζί μας θα είναι κι ένας διατροφολόγος για να μας δώσει την οπτική ενός ειδικού.

3. Καλλιεργώ, 20 Μαΐου, Εισηγητής: Νώντας Ευεργέτης
Θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα χρήσιμα φυτά για τον καθένα μας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι μας μαθαίνοντας όλο τον κύκλο ζωής τους. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Στο επίπεδο των δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε ειδικά με τις εργασίες εντοπισμού, συλλογής και διαχείρισης σπόρων, σποράς, μεταφύτευσης και συγκομιδής.

4. Πίσω στη Γη, 27 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Μπιλάλης
Είναι η γεωργία απάντηση στην κρίση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του

Keywords
Τυχαία Θέματα