Ντόμινο χρεών απειλεί με κατάρρευση την ελληνική αγορά ενέργειας

Μια αλυσίδα χρεών θέτει σε κίνδυνο την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος στην Ελλάδα.

Τα χρέη ηλεκτροπαραγωγών φυσικού αερίου και άλλων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονται σε 600 εκατ. Ευρώ, τα 400 εκατ. εκ των οποίων ανήκουν στους πρώτους.

Στη ΔΕΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες χρωστάνε ακόμα γύρω στα 70 εκατ. Ευρώ η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) , 100 εκατ. Ευρώ η ΔΕΗ,

ποσό το οποίο η Επιχείρηση διαψεύδει, η ΕΘΕΛ 15 εκατ. Ευρώ κ.ά.

Από την άλλη πλευρά ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού, χρωστάει στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου περίπου 500 εκατ. Ευρώ, όπως ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Από την πλευρά της η ΔΕΗ χρωστάει πάνω από 330 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ, που είναι θυγατρική της εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφόρηση που έδωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 500 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφαλή.

Τέλος, η αλυσίδα των χρεών κλείνει με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, στους οποίους ο ΛΑΓΗΕ χρωστάει πάνω από 400 εκατ. Ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της ενεργειακής αγοράς, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει να συζητάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εντωμεταξύ, για να επιστρέψουμε στη ΔΕΠΑ, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προπληρώνει στους ξένους προμηθευτές της (Botas, Gazprom) τα σποτ φορτία φυσικού αερίου.

Μια αδυναμία πληρωμής μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά σε μια περίοδο πολύ αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο, ενώ θα πληγεί και ηλεκτροπαραγωγή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα