Μεξικό: κωνοειδή “εξωγήινα” κρανία σε αρχαίο νεκροταφείο

Δεκατρία “κωνοειδή” κρανία ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο νεκροταφείο, γνωστό και ως El Cemeterio, στην πολιτεία Σονόρα του βορειοδυτικού Μεξικού.

Τα κρανία που μοιάζουν με κεφάλι εξωγήινου χρονολογούνται μεταξύ 945 μ.Χ. και 1308 μ.Χ. Η παραμόρφωση των οστών στο σχήμα αυτό αποτελεί μέρος αρχαίας ιεροτελεστίας που ακολουθούσαν στην περιοχή και γινόταν με τη σύνθλιψη του κρανίου μεταξύ δύο ξύλων.

Από τα 25 λείψανα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, γνωστό ως El Cementerio, τα 17 ανήκαν σε παιδιά, τα 13 είχαν παραμορφωμένα κρανία και τα πέντε είχαν λιμαρισμένα, αιχμηρά δόντια.

Τα κρανία

είχαν παραμορφωθεί σε νεαρή ηλικία με τη σταθερή άσκηση δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα -πιθανώς κρατώντας δεμένο το κεφάλι του παιδιού ανάμεσα σε δύο επίπεδες ξύλινες σανίδες.

Το παράξενο και μάλλον βάρβαρο έθιμο φαίνεται όχι είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα παιδιά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο δεν έφεραν σημεία άλλων τραυμάτων ή ασθενειών και πιθανώς είχαν πεθάνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κεφάλι.

Διαφορετικό σενάριο υποστηρίζει πως η παραμόρφωση γινόταν για διάκριση μιας κοινωνικής τάξης ή κάστας από κάποια άλλη.

Πρόκειται για μια πρακτική που δεν περιοριζόταν στο Μεξικό, αφού την ακολουθούσαν και οι φυλές Τσινουκάν και Τσοκτόου στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά των σημερινών Ηνωμένων Πολιτειών, αντίστοιχα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα