Μεταλλαγμένα: πυρά κατά Ομπάμα για «διάσωση» εταιρείας

Νέες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να χορηγήσει κονδύλια στην εταιρεία AquaBounty, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για την υλοποίηση έρευνας.

Εκτός του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολλά κοινά σημεία με το σκάνδαλο της Solyndra, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν γιατί η AquaBounty δραστηριοποιείται στον χώρο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και «στόχος» της είναι η προώθηση του μεταλλαγμένου σολομού

στο τραπέζι των Αμερικανών.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η χορήγηση κονδυλίων ύψους 500.000 δολαρίων στην AquaBounty είναι σανίδα σωτηρίας για τον κύριο επενδυτή της εταιρείας και πρώην υπουργό της Γεωργίας, Kakha Bendukidze.

«Δεδομένου ότι οποιοδήποτε δημόσιο πανεπιστήμιο ή ανεξάρτητο ίδρυμα μπορεί να διεξάγει τη συγκεκριμένη έρευνα, γιατί το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη εταιρεία για να την κάνει»; διερωτήθηκε ο Colin O’Neil, πολιτικός αναλυτής στην ΜΚΟ «Κέντρο Διατροφικής Ασφάλειας», που αντιτίθεται στον γενετικά τροποποιημένο σολομό.

Τα κονδύλια, που χορηγήθηκαν τον περασμένο μήνα, ήρθαν σε μια κρίσιμη στιγμή για την AquaBounty.

«Μετά τη δαπάνη 67 εκατομμυρίων δολαρίων και 16 χρόνια αναμονής, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενδέχεται εντός λίγων εβδομάδων να δώσει το «πράσινο φώς» για την διοχέτευση του μεταλλαγμένου σολομού στην αγορά, προς κατανάλωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ronald Stotish.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λάβει έγκριση, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», προσέθεσε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα