Μανιτάρια γεμιστά στο φούρνο

Στη μερικά φαγητά αποδίδουμε τον χαρακτηρισμό ‘γήινα’ γιατί τα συνδέουμε με την ανεμπόδιστη μυρωδιά της γης και γιατί όταν γευόμαστε ακόμη και ακατέργαστα τα συστατικά τους, μας φέρνουν στο νου τη δύναμη που η γη αντιπροσωπεύει.

Η ανταπόκριση αφορά σε απλές γεύσεις ή σε άλλες συγκεκριμένης σύνθεσης, ανεξάρτητα από την κατηγορία προέλευσης: μπορεί να είναι το ζεστό γάλα, μπορεί όμως και το στιφάδο.

Μπορεί να είναι ένα φαγητό απλό, ανεπεξέργαστο, το βραστό αβγό για παράδειγμα, που η γεύση του λειτουργεί άμεσα

στο κεφάλι μας. Μπορεί όμως, και κάποιο που με ελάχιστη επεξεργασία-μαγείρεμα αναδεικνύει έναν γεμάτο χαρακτήρα, φυσικό και ειλικρινή, απλοϊκό ίσως και πρόχειρο καμιά φορά, αλλά ζωντανό, έντονο ή με ιδιότυπες ποιότητες. Ισχυρό.

Αρκετά από τα φαγώσιμα άγρια μανιτάρια εμφανίζονται το φθινόπωρο και γι’ αυτή την γευστική κατηγορία είναι η συνταγή. Πρέπει να είναι μεγάλα και σαρκώδη, φρέσκα και με γεμάτη γεύση. Η ιδανική της εκτέλεση είναι με τα ‘βασιλικά’ ή τα ‘βασιλομανίταρα’, επί το ιταλικότερον πορτσίνι (porcini), των οποίων όμως αυτή είναι η δεύτερη εποχή -πρώτη είναι η άνοιξη. Από όσα κυκλοφορούν στην αγορά, επιλέξτε τα πιο εύρωστα.

Αυτά της φωτογραφίας είναι ελληνικότατα Δίρφυς, που κυκλοφορούν καθαρισμένα και συσκευασμένα στα μεγάλα σουπερμάρκετ (σε κάθε περίπτωση δε μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρία, πατώντας το λινκ και να επικοινωνήσετε για να σάς τα στείλουν).

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 20-25′ το ψήσιμο. Κρατήστε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και χρησιμοποιήστε τα σε σούπα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεγάλα μανιτάρια διαμ. 10 εκατ. περίπου (ή 8-9 μεσαία, 8 εκατ.), καθαρά και χωρίς το κοτσάνι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαντζουράνα
80 γραμ. γραβιέρα σε μικρά κυβάκια
αλάτι, πιπέρι
έξτρα ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.

Βάλτε τα μανιτάρια σε ταψάκι ελαφρά λαδωμένο και μοιράστε πάνω τους τα κομματάκια της γραβιέρας. Αναμίξτε τον μαϊντανό και την ματζουράνα με το σκόρδο και γεμίστε τα με το μίγμα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το λάδι και ψήστε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Σερβίρισμα: Ζεστά οπωσδήποτε, σε πιατέλα ή στα πιάτα, με μια έξτρα γραμμή ωμού ελαιόλαδου.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Keywords
Τυχαία Θέματα