Λύσσα σε αλεπού μετά από 25 χρόνια – Συναγερμός στην Κοζάνη

Κρούσμα λύσσας σε αλεπού καταγράφηκε στην περιοχή της Κοζάνης μετά από 25 χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η αλεπού επιτέθηκε πριν από μία εβδομάδα σε σκύλο στο Παλαιόκαστρο. Οι κάτοικοι σκότωσαν το λυσσασμένο ζώο, ενώ οι αρμόδιες Αρχές έστειλαν η δείγμα για εργαστηριακές εξετάσεις.

Όπως επισημαίνεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης, παρόλο που η λύσσα θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος

των σαρκοφάγων (κατοικιδίων και αγρίων), προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών (όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους), καθώς και τον άνθρωπο.

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων, τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο, όταν αυτός έρθει σε επαφή με το σάλιο μολυσμένου ζώου μέσω εκδορών και μικροτραυμάτων του δέρματος, ή ακόμη και από τους υγιείς βλεννογόνους.

Να σημειωθεί ότι ένα μολυσμένο ζώο είναι δυνατόν να απεκκρίνει τον ιό και να μεταδώσει τη νόσο για μερικές ημέρες ακόμη και πριν την εκδήλωση εμφανών συμπτωμάτων. Ως εκ τούτου, ομάδες υψηλού κινδύνου έκθεσης στη νόσο θεωρούνται όσοι έρχονται σε επαφή με δυνητικά ύποπτα ζώα.

Η νόσος στα σαρκοφάγα εμφανίζεται με αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου (απομόνωση, νευρικότητα, φόβος, ανησυχία). Παρουσιάζεται ερεθισμός και κνησμός του σημείου όπου δαγκώθηκε το ζώο. Τις επόμενες 2-3 ημέρες, το ζώο γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό και δαγκώνει στην κυριολεξία ό,τι βρεθεί μπροστά του (αντικείμενα, ζώα, ανθρώπους). Ακόμη, παρατηρείται η χαρακτηριστική εικόνα ζώων με άφθονο σάλιο στο στόμα τους, ενώ αλλάζει και το γάβγισμά τους, που μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό.

Ακολουθεί φάση γενικευμένων σπασμών και παράλυσης, που οδηγεί στο θάνατο. Η εξέλιξη της νόσου διαρκεί περίπου 10 ημέρες.

Στα παραγωγικά ζώα, τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Κυριαρχούν κυρίως παραλυτικά συμπτώματα (απομάκρυνση από το κοπάδι, διαστολή της κόρης, ανόρθωση του τριχώματος, ασυντόνιστες κινήσεις οπισθίων άκρων, παράλυση).

Στη χώρα μας, το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας είχε διαπιστωθεί το 1987 όμως κρούσματα της νόσου παρατηρούνταν συχνά στις γειτονικές μας χώρες (F.Y.R.O.M., Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία).

Μέτρα Αντιμετώπισης της Νόσου

-Σήμανση, καταγραφή και υποχρεωτικός ετήσιος προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών με ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Ο εμβολιασμός αυτός επιβάλλεται να γίνεται μόνο από Κτηνίατρο και αποδεικνύεται μόνο με τη σχετική θεώρηση στο Βιβλιάριο Υγείας του ζώου. Οι ιδιώτες Κτηνίατροι οφείλουν να τονίζουν στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα παραπάνω και να βρίσκονται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία για αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού που υποπίπτει στην αντίληψή τους.

-Έλεγχος του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία και εποπτεία των τοπικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Επιβάλλεται οι Δήμοι να εντείνουν τις προσπάθειές

Keywords
Τυχαία Θέματα