Κρέατα και βούτυρο ενοχοποιούνται για απώλεια μνήμης

17:05 23/5/2012 - Πηγή: Econews

Τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ αυξάνει, σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και βουτύρου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν 6.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 65 ετών, για τέσσερα χρόνια.

Την περίοδο της μελέτης οι γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν νοητικά τεστ και ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν

κόκκινο κρέας, βούτυρο και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, είχαν κακή μνήμη.

Αντίθετα, εκείνες που έτρωγαν περισσότερα μονοακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τους καρπούς και το αβοκάντο, είχαν καλύτερη μνήμη.

«Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη γνωστική λειτουργία, αυτό που βρήκαμε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μετρά η συνολική ποσότητα λίπους που προσλαμβάνουμε, αλλά ο τύπος του λίπους», τόνισε σε δηλώσεις της η  Δρ. Ολίβια Ι. Οκερέκε, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Χάρβαρντ.

«Η αντικατάσταση των ‘κακών’ λιπών με ‘καλά’ λίπη είναι μια πολύ απλή αλλαγή στην καθημερινότητά μας που θα μπορούσε να συμβάλλει στο να εμποδίσουμε την απώλεια μνήμης», τόνισε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κακή μνήμη μπορεί να αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, αν και, όπως διευκρινίζουν, το πρώτο δεν οδηγεί αναγκαστικά στο δεύτερο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα