Κομοτηνή: ημερίδα για την προστασία υδατικών και δασικών πόρων

16:09 8/3/2012 - Πηγή: Econews

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, διοργανώνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ. στην Κομοτηνή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (1ος όροφος, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, κτήριο πρώην Νομαρχίας), την πρώτη ενημερωτική ημερίδα του έργου «Προστασία και ανόρθωση υδατικών και δασικών πόρων Νομού Ροδόπης».

Το έργο αφορά στη διατήρηση, συνετή χρήση και

ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων του Νομού, συμβάλλει στη διαφύλαξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, μέσω επιλεγμένων και κατάλληλα σχεδιασμένων δράσεων. Οι κύριοι άξονές του αφορούν στην ανάπτυξη υποδομής χωρικών δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας, στην εγκατάσταση δικτύου μετεωρολογικών και υδρομετρικών σταθμών, στην προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας, στην εγκατάσταση και ανόρθωση προστατευτικών δασών στον Νομό Ροδόπης, καθώς και στην παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού και σε σειρά δράσεων προβολής και δημοσιοποίησης του έργου και της περιοχής.

Σκοπός της ημερίδας είναι η δημόσια ενημέρωση για το έργο, τους σκοπούς και τις δράσεις του, καθώς και η παρουσίαση των έως σήμερα αποτελεσμάτων του.

Το έργο «Προστασία και ανόρθωση υδατικών και δασικών πόρων Νομού Ροδόπης» αφορά στη διατήρηση, συνετή χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων του Νομού, συμβάλλει στη διαφύλαξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, μέσω επιλεγμένων και κατάλληλα σχεδιασμένων δράσεων.

Δράση 1

Ανάπτυξη υποδομής χωρικών δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας
Η δράση αποσκοπεί στην έγκαιρη και ακριβή πληροφόρηση των χρηστών νερού και των φορέων που σχετίζονται με τη διαχείριση και την προστασία των δασών και των υδατικών πόρων. Αφορά στην οργάνωση χωρικών και μη χωρικών σχετικών πληροφοριών και περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο διαδικτυακών Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ), για τη Διεύθυνση Υδάτων και τη Διεύθυνση Δασών αντιστοίχως, καθώς και την ανάπτυξη Υποδομής Χωρικών Δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας. Χρηστικοί οδηγοί και εκπαιδευτικά σεμινάρια θα προετοιμαστούν και θα οργανωθούν για το προσωπικό των Διευθύνσεων.

Δράση 2

Εγκατάσταση δικτύου μετεωρολογικών και υδρομετρητικών σταθμών
Αποσκοπεί στην παρακολούθηση της χωρικής και χρονικής κατανομής των μετεωρολογικών και υδρολογικών παραμέτρων στον Νομό και περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύου παρακολούθησης. Το δίκτυο αποτελείται από 8 μετεωρολογικούς σταθμούς, 7 σταθμηγράφους και 6 πιεζόμετρα, όλα με αισθητήρες μέτρησης σε πραγματικό χρόνο των αντίστοιχων παραμέτρων και με ικανότητα ασύρματης αποστολής και δημοσίευσης των δεδομένων τους στο διαδικτυακό ΣΓΠ της Διεύθυνσης Υδάτων. Με τη βοήθειά τους, θα καταστεί δυνατό να προβλεφθού

Keywords
Τυχαία Θέματα