Κλιματική Αλλαγή: σενάρια για δεσμευτική συμφωνία με τη συμμετοχή Κίνας – ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στον Παναμά ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων για το κλίμα, ένα μήνα πριν τη μεγάλη σύνοδο του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν της Αφρικής.

Αν και αποκλείουν το ενδεχόμενο καθολικής δεσμευτικής συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις στον Παναμά επισημαίνουν ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια δεσμευτική συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν

οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων, μεταξύ των οποίων η Κίνα και οι ΗΠΑ.

«Οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να ξεκινήσουν διαδικασίες προς τη σύναψη μιας νέας συνθήκης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε σε δηλώσεις της η εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), Christiana Figueres.

«Πώς θα φτάσουν εκεί, πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό θα το δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο, η παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, λήγει το 2012.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο υπεγράφη το 1997 με στόχο την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, όμως προβλέπει δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών μόνο για τα αναπτυγμένα κράτη.

Οι ΗΠΑ ποτέ δεν υπέγραψαν το Πρωτόκολλο, ενώ από τα 1997 η κατάσταση άλλαξε καθώς τα αναπτυσσόμενα κράτη αναδείχθηκαν σε μεγάλους ρυπαντές.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα