Κινέζικοι λουκουμάδες που χαμογελούν – Κou xiao gao

17:44 17/4/2012 - Πηγή: Econews

Κατά πως φαίνεται θα συμπληρωθεί η …τριλογία των λουκουμάδων-μπουκιάς, με το σημερινό ποστ. Αλλά είπα να τα βάλω σφήνα τα κινέζικα ‘γελαστά στόματα’, γιατί πραγματικά όχι μόνο είναι χαριτωμένα αλλά κατάφεραν με την μία να διχάσουν κοινό και κριτικούς!

Και όπως σίγουρα γνωρίζετε, αυτό συμβαίνει μόνον με όσα (πράγματα και πρόσωπα και θέματα εν γένει) έχουν αρκετή άποψη για να ξεφύγουν απ’ τον συμπαθητικό κανόνα του ‘εντάξει, καλά είναι’, οπότε σας ενημερώνω πως η πλειοψηφία που τα δοκίμασε ψήφισε φανατικά ‘υπέρ’ και αποφάνθηκε

πως είναι πολύ ωραία.

Η συνταγή για τους λουκουμάδες-emoticon ανήκει στη φίλη μας Stella P, που την ευχαριστούμε, η οποία την πρόσθεσε στο ποστ με τους βενετσιάνικους λουκουμάδες, σημειώνοντας πως πρόκειται για την κινέζικη εκδοχή τους, που λέγεται Kou Xiao Gao, δηλ. laughing mouths ή open mouths laughing. Τους κάναμε λοιπόν κυριακάτικα, με το και πέντε πρωινό (γιατί μεταξύ μας, με την αλλαγή της ώρας μάλλον κόντευε μεσημέρι), μας ροδοψήθηκαν λίγο παραπάνω (το βλέπετε στη φωτό) και προφανώς δεν ευτύχησαν να πασπαλιστούν με άχνη.

Δύο παρατηρήσεις: Eίναι ωραία ιδέα για πρωινό, το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ λουκουμά και τραγανού μπισκότου, άρα πάει πολύ και με τον καφέ. Όταν τα ξανακάνω θα μειώσω την ζάχαρη σχεδόν στο μισό, όχι γιατί τα ‘γελαστά στόματα’ είναι υπερβολικά γλυκά, αλλά για λόγους καθαρά προσωπικού γούστου.

H συνταγή αναφέρει 2-3 κ.σ. νερό, με σημείωση να μπουν πρώτα οι 2 και μετά η 3η, αν χρειαστεί. Σημαντικό και δεν χρειάστηκε! Στο τηγάνισμα, θέλει μέτρια φωτιά και λίγη προσοχή (μέτρια προς χαμηλή, αν έχετε γκάζια) ώστε τα στρογγυλά μπαλάκια, καθώς ψήνονται στο λάδι (εμείς βάλαμε ελαιόλαδο) να μην ‘αρπάξουν’.

Τέλος, έχουν αυτό το απρόσμενο στην εμφάνιση γιατί ανοίγουν την ώρα του τηγανίσματος και είναι σαν τριδιάστατα smilies, θυμίζοντας κυριολεκτικά μπουκιές-emoticon.

Σημείωση: Θα το δείτε στα σχόλια αλλά το προσθέτω κι εδώ. Η φίλη μας Stella P μας δίνει και μια δεύτερη εκδοχή γι’ αυτούς τους κινέζικους λουκουμάδες, όπου μόλις πλάσουμε τα μπαλάκια, τα βουτάμε σε νερό και τα κυλάμε στο σουσάμι πριν τα ρίξουμε για τηγάνισμα στο λάδι. Σ’ αυτήν την παραλλαγή δεν πασπαλίζονται με άχνη.

Υ.Γ. Η Έτνα που τα έφτιαξε και τα δοκίμασε πρώτη, είπε εντελώς σοβαρά πως είναι εντελώς άλλο πράγμα σε σχέση και με τους ελληνικούς λουκουμάδες αλλά και με τους βενετσιάνικους και πως συγκριτικά με τους τελευταίους κρατάνε περισσότερο λάδι και άρα είναι διατροφικά πιο παχυντικοί.

Προετοιμασία: 5 λεπτά και άλλα 10 περίπου το τηγάνισμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 18-20 κομμάτια)
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1 αβγό
2-3 κ.σ. νερό
1 και 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λάδι για τηγάνισμα
άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή: Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύετε πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με βρεγμένα χέρια. Προσοχή! Βάζετε πρώτα τις 2 κουταλιές νερό και την 3η μόνον αν χρειαστ

Keywords
Τυχαία Θέματα