ΗΠΑ: υψηλής επικινδυνότητας η εργασία στην ανακύκλωση (video)

12:20 11/9/2012 - Πηγή: Econews

Η ανακύκλωση στους χώρους εργασίας, στο σπίτι και στη γειτονιά γνωρίζει μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία της ΕΕΑΑ για τη χώρα μας αναφέρουν πως το 2010, επτά στους δέκα οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν συμβεβλημένοι με το σύστημα του μπλε κάδου, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι.

Το 2010  περίπου 511.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών δεν οδηγήθηκαν στους χώρους ταφής και συνεισέφεραν στην ανακούφιση του οξύτατου προβλήματος

 εξεύρεσης νέων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων.

Η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών/συσκευασιών που οδηγήθηκε προς επεξεργασία στα 27 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα μειώθηκε στους 478.000 τόνους τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και των παράνομων κυκλωμάτων που αδειάζουν τους μπλε κάδους.

Η ανακύκλωση είναι πλέον μια εύκολη “πράσινη” διαδικασία, προσιτή στο μέσο νοικοκυριό.

—Η ανακύκλωση στις ΗΠΑ

Ωστόσο, διάφορα στοιχεία που αφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτουν το “ζοφερό” πρόσωπο της ανακύκλωσης.

Έκθεση του περιοδικού Forbes το 2010 κατέταξε τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση και την καθαριότητα στην 7η θέση της λίστας των πιο επικίνδυνων επαγγελμάτων στις ΗΠΑ, με 25 θανάτους ανά 100.000 εργαζομένους.

Διαφορετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα East Bay Express και αφορούσε στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση στο λιμάνι του Όκλαντ στην Καλιφόρνια έδειξε πως ανεξαρτήτως του προστατευτικού εξοπλισμού που φέρουν, εισπνέουν τοξίνες και κινδυνεύουν σοβαρά με μολύνσεις.

Κι αυτό γιατί ο διαχωρισμός και η διαλογή των υλικών δεν γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτείται το “χέρι” του εργαζόμενου.

Δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση πληρώνονται χαμηλούς μισθούς και βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους.

Το θέμα έθιξε και η ΜΚΟ Cuentame μέσα από ένα βίντεο που προσυπογράφουν μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Λος Άντζελες.

Δείτε το video εδώ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα