Ημερίδα για πλημμυρικά φαινόμενα και νέες τεχνολογίες: ο απολογισμός

11:17 4/7/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον  Ενέργεια Οικολογία:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ” που διοργάνωσε το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) σε συνεργασία με τo Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και την Εύξεινη Πόλη την Τετάρτη 27 Ιουνίου

στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος SMARTeST.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΥΔΑΠ, σύμβουλοι της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, κ.ά..

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα SMARTeST, που υλοποιείται σε 7 χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία και Κύπρο) και προωθεί την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή “έξυπνων” και οικονομικά αποδοτικών συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα ενσωματώνουν την τεχνολογία αισθητήρων, αυτόματου ελέγχου και καινοτόμων υλικών με υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Το κύριο αντικείμενο της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα εργαλεία αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων (HOWAD – Μοντέλο εκτίμησης ζημιών, FVAT – Flood vulnerability assessment tool – Εργαλείο εκτίμησης τρωτότητας στις πλημμύρες, Multi-Hydro – Ανάλυση ανθεκτικότητας, RAINS – RAINfall INSurance – Ανάλυση ζημιών και αποζημίωση πλημμυροπαθών) (http://www.floodresilience.eu), το μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων FLORETO (http://floreto.wb.tu-harburg.de/), καθώς επίσης και εργαλεία για την καταγραφή και ανάλυση χωροχρονικών δεδομένων φυσικών καταστροφών με τεχνολογίες GIS. Τέλος, συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί εκμετάλλευσης των πλημμυρικών νερών ως εναλλακτικού πόρου.

Κατά τη γόνιμη συζήτηση που εξελίχθηκε τόσο κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, όσο και μετά το πέρας τους, έγιναν ερωτήσεις ως προς τη χρήση των εργαλείων και των μοντέλων που είναι ήδη έτοιμα και ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, πολλά εκ των οποίων δεν απαιτούν την εγκατάσταση εξειδικευμένων λογισμικών πακέτων, εξοικονομώντας το σημαντικό οικονομικό κόστος που θα επωμιζόταν ο εν δυνάμει χρήστης τους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Επ. Καθηγήτρια κ. Νίκη Ευελπίδου, τα επιστημονικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο Πρόγραμμα αφορούν τόσο την πρόβλεψη των κινδύνων, όσο και την αποτίμηση των ζημιών και είναι εύκολα στη χρήση τους για να αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Υπογραμμίστηκε επίσης από όλους τους παρευρισκόμενους η ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που την υλοποιούν με κοινωνικούς φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, που μπορούν να κάνουν χρήση και να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των μελετών καθώς επίσης και τα εργαλεία που αναπτύσσονται. Σε σύντομη παρέμβασή του, ο Καθηγητής κ

Keywords
Τυχαία Θέματα