Ηλεκτρονικό τσιγάρο: “επικίνδυνο” οι πνευμονολόγοι, “ασφαλές” οι εταιρείες

11:13 16/3/2012 - Πηγή: Econews

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ασφαλή εναλλακτική λύση για το κάπνισμα ή για τη διακοπή του, ενώ παράλληλα δεν θεωρείται κατάλληλο για χρήση σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται βάσει της υπάρχουσας έρευνας υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) που προειδοποιεί ότι σε κάποια προϊόντα έχουν ανιχνευθεί καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Η ERS, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τάσσεται κατά της κατανάλωσης όλων των προϊόντων καπνού όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.

Οι Ευρωπαίοι πνευμονολόγοι υποστηρίζουν πως τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μάλιστα παραπέμπουν σε έρευνες που δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης και καλούν τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές να θεσπίσουν κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διακίνηση και προώθηση των εν λόγω προϊόντων.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Και προσθέτει πως “η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) ο οποίος ισχυρίζεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό (αλλά όχι καθόλου) και πως η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι παραπλανητική.

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΕΗΤ αναφέρει τα εξής:

“Με αφορμή ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) ανακοινώνει τα εξής:

*Υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκρι

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews