Ηλεκτρική Ενέργεια: ενοποίηση αγοράς και κοινά δίκτυα θέλουν οι ευρωπαϊκοί φορείς

16:13 6/2/2012 - Πηγή: Econews

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν φορείς και παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας κατέδειξε την ισχυρή βούληση και επιθυμία για επιτάχυνση της κατασκευής κοινών ενεργειακών υποδομών στη Γηραιά Ήπειρο.

Το 81% των ερωτηθέντων, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις, επαγγελματικές ενώσεις, ΜΚΟ και think tanks, αποκρίθηκαν πως η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, παράλληλα με την κατασκευή των απαραίτητων δικτύων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων.

Όπως

δήλωσε στο EurActiv η Susanne Nies εκ μέρους της Eurelectric, ένωσης που εκπροσωπεί τους μεγάλους Ευρωπαίους ηλεκτροπαραγωγούς, “υπάρχει ανάγκη για ταχεία επέκταση και βελτίωση του ευρωπαϊκού δικτύου προκειμένου να ανταπεξέλθει στο νέο ενεργειακό σύστημα”, καθώς η κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία μαζί με την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών έχουν διαφοροποιήσει το τοπίο.

Το 98% των ερωτηθέντων προσυπέγραψαν την ανάγκη επέκτασης, πλήρους ενοποίησης και αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ το 75% ζήτησε αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για την επίτευξη του στόχου.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν σχεδόν στο σύνολό τους στην ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή δικτύων.

Την έρευνα διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association-EWEA) η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Hill and Knowlton.

Στην έρευνα συμμετείχαν 45 εκπρόσωποι από τους σημαντικότερους κλάδους και φορείς της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη, όπως το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η Υπηρεσία Ενέργειας της Ανδαλουσίας, η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Μπαταριών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα