Ικαρία: αντιδράσεις κατά αιολικού πάρκου-μαμούθ

09:27 9/1/2012 - Πηγή: Econews

Στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 300 MW αντιτίθεται πολίτες και φορείς της κοινωνίας της Ικαρίας.

Πρόκειται για το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW της εταιρείας «Ικαρος Ανεμος Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου, που έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί σε έκταση 28 τ.χλμ. στον Αθέρα (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Το αιολικό πάρκο που έχει λάβει σχετική εικοσιπενταετή άδεια από τη ΡΑΕ αποτελείται από 110 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW εκάστη, ύψους 150 μέτρων και

με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» σχετικά με την αδειοδότηση ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου κ. Ηλίας Γιαννίρης, που ηγείται της διαδικτυακής εκστρατείας κατά της κατασκευής του αιολικού «ούτε ρωτήθηκε ο δήμος ούτε βέβαια προηγήθηκε κάποια συζήτηση με την τοπική κοινωνία πριν ξεκινήσει η διαδικασία».

Μάλιστα, ο κ. Γιαννίρης χαρακτηρίζει καταστροφική τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς, όπως υποστηρίζει, προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε εύθραυστα οικοσυστήματα σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα, ενώ θα αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο καθώς καλύπτεται σχεδόν το σύνολο της κορυφογραμμής του νησιού.

Η περιοχή όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δάσος του Ράντη, περίφημα ιστορικά μονοπάτια και πέτρινους φραγμούς, πηγές νερού και περιοχές Natura 2000.

Όπως αναφέρουν οι φορείς από ενεργειακής σκοπιάς, η Ικαρία δεν έχει ανάγκη από τις νέες ανεμογεννήτριες.

Το νησί έχει μέγιστη δυνατότητα για 12,5 MW (από το θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Κηρύκου) και ακόμα 600 KW από ανεμογεννήτρια ιδιώτη (Περδίκι).

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του πρωτοποριακού (για την Ευρώπη) υβριδικού έργου στη Δυτική Ικαρία (Πέζι – Προεσπέρα-Κάτω Προεσπέρα) εκτιμάται πως θα δίνει στην Ικαρία ενεργειακή αυτονομία προσφέροντας 6,5 MW. Επίσης, ιδιώτες εγκαθιστούν και μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών που μπορεί να φτάνει και το 1 MW (διαβάστε εδώ).

Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς ενεργοποιούνται για να αξιοποιηθεί ενεργειακά η γεωθερμία, για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση (εξοικονόμηση ενέργειας) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να απαλλαγεί η Ικαρία από τους πετρελαιϊκούς σταθμούς και το πετρέλαιο.

Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας σε περίοδο αιχμής είναι μόλις 9 MW (10 περίπου μέρες το δεκαπενταύγουστο).

Μεταξύ των πρωτοβουλιών κατά του αιολικού πάρκου είναι η συγκέντρωση υπογραφών μέσω ίντερνετ (www.gopetition.com/petitions/ικαρία-υπογράφουμε-κατά-των-11.html), η έντυπη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να ενισχυθεί η θέση υπέρ της διαβούλευσης με την κοινωνία της Ικαρίας για τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς και η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στις οποίες, σημειωτέον, δεν συμμετέχει η δημοτική Αρχή του νησιού.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα