Η5Ν1: πέντε βήματα για να εξελιχθεί ο ιός σε φονική πανδημία – Έρευνα

12:54 22/6/2012 - Πηγή: Econews

Σε φονική πανδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αναγνώρισαν πέντε γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν να εξελίξουν τον ιό σε φονική πανδημία.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης ότι, θεωρητικά, οι μεταλλάξεις αυτές θα μπορούσαν συμβούν στη φύση.

Ο ιός Η5Ν1 έχει σκοτώσει δεκάδες

εκατομμύρια πουλιά μέχρι σήμερα, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σφαγιαστεί προληπτικά έτσι ώστε να μην διαδοθεί.

Ο ιός είναι φονικός και για τους ανθρώπους, ωστόσο μεταδίδεται μόνο σε περίπτωση στενής επαφής με μολυσμένο πτηνό.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα σχετικά λίγοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό (332 από το 2003 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Αυτό που φοβούνται όμως οι αξιωματούχοι υγείας είναι ότι μια μέρα ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να μεταδίδεται στους ανθρώπους εύκολα, με τον βήχα ή το φτέρνισμα, μέσω του αέρα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε στην ουσία να δημιουργήσει μια φονική πανδημία που θα εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα παγκοσμίως σκοτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναγνωρίσουν ποιες είναι οι γενετικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε ο ιός H5N1 να μεταλλαχθεί σε μια τέτοια μορφή ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα.

Για να το καταφέρουν συνέκριναν τη γενετική δομή του ιού Η5Ν1 με τη δομή άλλων ιών που ευθύνονται για προηγούμενες πανδημίες ανθρώπινης γρίπης.

Οι ερευνητές εντόπισαν με αυτόν τον τρόπο πέντε καθοριστικές μεταλλάξεις και εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι μεταλλάξεις αυτές συμβούν, τότε θα καταστεί δυνατή η αερόβια μετάδοση του ιού.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η θεωρία τους ήταν σωστή προκαλώντας τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον ιό Η5Ν1 και μολύνοντας πειραματόζωα.

Όπως αποδείχτηκε ο μεταλλαγμένος ιός διαδόθηκε στα πειραματόζωα με τον βήχα και το φτέρνισμα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα