Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στους όρχεις

13:54 12/9/2012 - Πηγή: Econews

Οι χρήστες ινδικής κάνναβης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου στους όρχεις.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer, οι χρήστες μαριχουάνας έχουν διπλάσια πιθανότητα εκδήλωσης της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου των όρχεων, η οποία “χτυπάει” κυρίως τους άνδρες κάτω των 45.

Τα ποσοστά εκδήλωσης της ασθένειας καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να τα αποδίδουν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.

Στην έρευνα

συμμετείχαν 163 άνδρες με διαγνωσμένο καρκίνο στους όρχεις σε ηλικίες από 18 έως 36 και 292 υγιείς αντίστοιχης ηλικίας και εθνικότητας.

Οι χρήστες κάνναβης είχαν διπλάσια ποσοστά εμφάνισης του επιθετικού καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ μαριχουάνα.

Συγκεκριμένα, οι καπνιστές κάνναβης διατρέχουν κίνδυνο 1 προς 200 για καρκίνο των όρχεων έναντι 1 προς 400 για τους μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως δεν είναι απολύτως σαφές με ποιο τρόπο η ινδική κάνναβη επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο σε έναν άνδρα.

Η νέα μελέτη είναι «ενδιαφέρουσα» αλλά περιορισμένης κλίμακας, σχολιάζει ο Δρ Καρλ βαν Ουόλρεϊβεν του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά, ο οποίος μελετά τον καρκίνο των όρχεων.

Για παράδειγμα, η μελέτη δεν εντόπισε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ανάμεσα στους άνδρες που έκαναν μεγαλύτερη χρήση ινδικής κάνναβης και επίσης πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα.

Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι η ουσία THC που περιέχεται στη μαριχουάνα παρεμποδίζει το ενδοκρινολογικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο χρησιμοποιεί ορμόνες για να στέλνει μηνύματα στο σώμα σχετικά με το εξωτερικό περιβάλλον και να ρυθμίζει τις μεταβολικές διαδικασίες.

–Η κοκαΐνη

Εντωμεταξύ, οι χρήστες κοκαΐνης παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο για την ασθένεια.

Όπως διευκρινίζει η Δρ Βικτώρια Κορτέση του Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, δεν πρόκειται για κάποια προληπτική δράση της κοκαΐνης.

Αντίθετα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοκαΐνη καταστρέφει τον ιστό των όρχεων και τους συρρικνώνει μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα είχε συνδέσει την κάνναβη με μειωμένη νοητική απόδοση.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα