Φυσικός κλιματισμός από στρώμα πάγου -Θαύμα της γεωμηχανικής στη Μογγολία

Πρωτοποριακό πείραμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της θερμικής νησίδας θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ.

Με το γεωμηχανικό πείραμα επιδιώκεται η «αποθήκευση» των παγωμένων θερμοκρασιών του χειμώνα σε ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου, που θα «δροσίσει» και θα «ποτίσει» την πόλη το καλοκαίρι, καθώς λιώνει.

Οι επιστήμονες που διεξάγουν το -χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση- πείραμα ελπίζουν ότι η διαδικασία θα

οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής ζήτησης για κλιματισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα τα προβλήματα για πόσιμο νερό και άρδευση.

Αν το πείραμα πετύχει, το γιγάντιο παγόβουνο αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις, στο βόρειο τμήμα της Μογγολίας.

Σημειώνεται ότι το πείραμα θα διεξαχθεί από μηχανικό της εταιρείας ECOS & EMI στον ποταμό Tuul.

Ο μηχανικός θα τρυπήσει τον πάγο που έχει αρχίσει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του ποταμού έτσι ώστε να αρχίσει να διαρρέει το νερό.

Το νερό θα παγώσει, σχηματίζοντας έτσι επιπλέον στρώματα πάγου.

Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που τη συναντούμε την άνοιξη στα βόρεια κλίματα όταν το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας κυλά από τις ρωγμές στα ρυάκια και κατά τη διάρκεια της νύχτας παγώνει,  προσθέτοντας κι άλλο πάγο στην επιφάνεια.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα