Φυσικό αέριο: ανησυχία Χατζηδάκη για ITGI-South Stream – Ρωσοβουλγαρική συμφωνία

13:48 1/3/2012 - Πηγή: Econews

Την ανησυχία του για τις ενεργειακές εξελίξεις με τους αγωγούς φυσικού αερίου από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωσταντίνου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Την ίδια στιγμή, διεθνή Μέσα αναφέρουν πως Ρωσία και Βουλγαρία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή

του τμήματος του αγωγού South Stream που διατρέχει το έδαφος της γείτονικής μας χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τους ενεργειακούς αγωγούς ITGI, (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία) και τον ρωσικό South Stream.

«Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι, παρά τον καθησυχαστικό τόνο του ΥΠΕΚΑ, στον μεν ITGI οι αποφάσεις της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, από όπου ξεκινά ο αγωγός, είναι απολύτως αρνητικές με το έργο, στον δε South Stream η ίδια η απάντηση του Υπουργείου στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. δημιουργεί ερωτηματικά.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Για τον ITGI, που με αφετηρία από το Αζερμπαϊτζάν θα διασφάλιζε διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών, ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει πως ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2012 με ερώτησή του είχε προειδοποιήσει πως ο αγωγός κινδύνευε, τονίζοντας πως το αζέρικο αέριο από το Shah Deniz διεκδικούσαν και 3 παρόμοιοι αγωγοί, που, όμως, παρακάμπτουν την Ελλάδα: ο Nabucco, που αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Trans Adriatic Pipeline-TAP και ένα σχέδιο αγωγού της BP και, προφανώς, το αέριο δεν επαρκούσε για όλους.

Αν και το Υπουργείο με την απάντησή του απέρριπτε τους φόβους αυτούς, δυστυχώς, η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν τους επιβεβαίωσε. Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 η ΒΡ ανακοίνωσε εκ μέρους της κοινοπραξίας που αναπτύσσει τη δεύτερη φάση του πεδίου Shah Deniz ότι αποκλείει τον ITGI από την περαιτέρω φάση αξιολόγησης των αγωγών που διεκδικούν τη μεταφορά των 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου προς την Ε.Ε.

Διαπιστώνει, δυστυχώς, πως ο αποκλεισμός του ITGI αποτέλεσε μεγάλη εθνική απώλεια, αλλά ακόμη μεγαλύτερη απώλεια θα αποτελέσει ο ενδεχόμενος πλήρης αποκλεισμός της Ελλάδος από τη συμμετοχή της στη Στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, υποβάλλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα εξής ερωτήματα:
1) Ποιοί λόγοι οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου ITGI από την κοινοπραξία του Shah Deniz
2) Τι έπραξε ο ίδιος για να αποτρέψει αυτήν την αποτυχία;
3) Ποιά είναι τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας μας στη Στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου της Ε.Ε. και
4) Πώς σκοπεύει να συνδέσει το σχέδιο του Δι-Αδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline-TAP), που παραμένει ακόμα ζωντανό, με αυτά τα εναλλακτικά σχέδια;

2) Με την ίδια ερώτησή του, ο κ. Χατζηδάκης για τον South Stream επαναλαμβάνει ότι η εξασφάλιση ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό αυτό αποτελεί διακηρυγμένο εθνικό στόχο και υπενθυμίζει ότι για την επίτευξή του έχουν καταβληθεί πολλές

Keywords
Τυχαία Θέματα