Φωτοβολταϊκό “πυροφάνι” για βραδυνό ψάρεμα και οι υβριδικές σημαδούρες

10:33 24/7/2012 - Πηγή: Econews

Οι ψαράδες της Λίμνης Βικτώρια στην ανατολική Αφρική φωτίζουν το δρόμο τους κάθε βράδυ με φανούς που τροφοδοτούνται από χιλιάδες λίτρα κηροζίνης, ένα καύσιμο ακριβό αλλά και επικίνδυνο για το ευαίσθητο οικοσύστημα.

Μια ελβετική εταιρεία υπόσχεται να εξαφανίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της κηροζίνης -τόσο αυτόν του αυξανόμενου κόστους όσο και την περιβαλλοντική απειλή- με ένα σύστημα σημαδούρων που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια.

Το σύστημα sun2fish του ομίλου The Meeco Group

αποτελείται από έναν επίγειο φωτοβολταϊκό σταθμό και οκτώ ανοξείδωτες σημαδούρες οι οποίες φορτίζονται ταυτόχρονα.

Κάθε σημαδούρα ενσωματώνει έναν λαμπτήρα LED χαμηλής κατανάλωσης, αλλά υψηλής έντασης με αυτονομία οκτώ ωρών. Το ίδιο προϊόν μπορεί να λειτουργήσει ως οικιακή πηγή φωτισμού υποστηρίζει η εταιρεία.

Η Meeco διενεργεί δοκιμές στο σύστημα στην Τανζανία και οραματίζεται συνεταιρισμούς αλιέων που θα νοικιάζουν τις “πράσινες” σημαδούρες σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

—Η ακριβή κηροζίνη

Σύμφωνα με την εταιρεία λαμπτήρων Osram Sylvania, η οποία έχει υλοποιήσει ενεργειακά έργα εκτός δικτύου γύρω από τη Λίμνη Βικτώρια, οι ψαράδες της περιοχής ξοδεύουν το 70% του εισοδήματός τους για την αγορά κηροζίνης.

“Η τιμή της κηροζίνης και συνεπακόλουθα το κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι αλιείς αυξάνεται κάθε μήνα. Η εξοικονόμηση χρημάτων από το sun2fish επιτρέπει την απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερο από δύο χρόνια” υποστηρίζει ο διευθυντής πωλήσεων της Meeco, Ντίτερ Τρούτσλερ.

—Υβριδικές σημαδούρες και θαλάσσια ασφάλεια

Οι δυνητικές αγορές για τις ηλιακές σημαδούρες δεν εξαντλούνται στους μικρούς αλιείς.

Η τουρκική εταιρεία γραφιστικού σχεδίου Designnobis βραβεύτηκε για το Σύστημα Προειδοποίησης “Τρίτων”.

Πρόκειται για ένα αυτόνομο, υβριδικό σύστημα σημαδούρων, καθεμιά εξοπλισμένη με ηλιακή και αιολική γεννήτρια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε λιμάνια και μαρίνες.

econews

Photos: sun2fish, Designnobis

Keywords
Τυχαία Θέματα