Φωτοβολταϊκά Υψηλής Συγκέντρωσης: ανάπτυξη, προοπτικές και αποδόσεις

09:38 3/7/2012 - Πηγή: Econews

Σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στο μέλλον του κλάδου της ηλιακής ενέργειας τα φωτοβολταϊκά πάνελ Υψηλής Συγκέντρωσης (HCPV).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Lux Research με τίτλο Putting High-Concentration Photovoltaics into Focus, τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον κλάδο με σωρευτικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 31% και εγκατεστημένη ισχύ 697 Μεγαβάτ μέχρι το 2017.

Παράλληλα,

μέσα στην επόμενη πενταετία οι αναλυτές αναμένουν τη δημιουργία ενός οικονομικού κυκλώματος αξίας 11,6 δισ. δολαρίων, με μια αγορά φωτοβολταϊκών στοιχείων Υψηλής Συγκέντρωσης της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων και κόστος παραγωγής 2,33 δολαρίων ανά Βατ.

“Μέχρι σήμερα, τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά δεν είχαν επιτυχία σε εμπορικούς πελάτες. Ωστόσο, η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από περιοχές με χαμηλό δυναμικό άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας (Direct Normal Irradiation-DNI) όπως η Γερμανία και η Ιταλία σε περιοχές με υψηλό δείκτη DNI, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, εξαιτίας της περικοπής των κρατικών ενισχύσεων στη Δύση, προοιωνίζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τα HCPV σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες” υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Εντ Κέιχιλ.

Ο Κέιχιλ υπολόγισε πως τα κόστη των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών μειώνονται και πως θα είναι ανταγωνιστικά με τα φωτοβολταϊκά πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου μονού άξονα το 2017.

Οι εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά είναι οι Soitec, SunCore και SolFocus, ενώ οι αποδόσεις ανέρχονται σε 43,5% (το κύτταρο της Solar Junction), ενώ οι προοπτικές “δείχνουν” αποδόσεις της τάξης του 50% σε δέκα χρόνια από σήμερα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα