Φωτοβολταϊκά: η εισφορά καταστρέφει τους μικρούς ωφελεί τους μεγάλους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση σχετικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου έργων ΑΠΕ υπέβαλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για καταστροφή των μικροεπενδυτών και των αγροτών καθώς και για αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου προς

το μεγάλο κεφάλαιο.

Ερωτούν δε την κυβέρνηση εάν σκοπεύει να επιβάλλει αντίστοιχη εισφορά στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των ΑΠΕ, κυρίως στα φωτοβολταϊκά, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ενστάσεις που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εγκαίρως καταθέσει σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας. Εμείς, όπως είναι γνωστό, υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο κοινωνικό αγαθό και συνεπώς δηλώναμε την αντίθεσή μας με την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ήμασταν αντίθετοι στον Νόμο 3851του 2010 για τις ΑΠΕ που απέκλειε την ΔΕΗ από τις Α.Π.Ε. και την υποχρέωνε να αγοράζει από τους ιδιώτες σε τιμή πολλαπλάσια από την τιμή που εισέπραττε από τους καταναλωτές. Αντίθετα προέκρινε την ανάπτυξη των Α.Π.Ε ως ένα νέο επενδυτικό “Eldorado” για το ιδιωτικό κεφάλαιο, ως μια από τις πλέον κερδοφόρες επενδυτικές δραστηριότητες πέραν οποιωνδήποτε άλλων κοινωνικών αναγκών και περιβαλλοντικής προστασίας, απουσία αξιόπιστου Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού. Αγνοήθηκαν τότε τα εγκεκριμένα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού, τα ρυθμιστικά σχέδια, άλλα σχέδια χρήσεων γης κ.λ.π., όπως επίσης και η προστασία των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, ευαίσθητων οικοσυστημάτων (π.χ. ποτάμιων), της γης υψηλής παραγωγικότητας κ.λ.π.

Με τον μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», υιοθετήθηκε η νεοφιλελεύθερη προώθηση των Α.Π.Ε. ως ένας από τους τομείς που θα αναλάμβανε να αναζωογονήσει την κερδοφορία μερίδων του κεφαλαίου (όπως επίσης επιχειρείται με τη διαχείριση απορριμμάτων) γεγονός που αποδεικνύεται από την ταχύτητα και το εύρος της δραστηριότητας μεγάλων ομίλων γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την εμπορευματοποίηση ενός ζωτικού δημόσιου αγαθού, κρίσιμου για τη διαβίωση, με ταυτόχρονη εκποίηση δημόσιας γης, άρση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και οποιουδήποτε περιοριστικού, κανονιστικού θεσμικού πλαισίου.

Συνεπώς, η διείσδυση των Α.Π.Ε. αντί να στοχεύει στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υποκατάσταση παραγωγής ενέργειας από τα καύσιμα, στην αποκέντρωση της παραγωγής, στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και παραγωγής και στο σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, της αισθητικής του τοπίου και των άλλων τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, μετατράπηκε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης της νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι:

α) Τα προβλήματα βιωσιμότητας του ΛΑΓΗΕ που αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς, με αποτέλεσμα

Keywords
Τυχαία Θέματα