Φωτοβολταϊκά: «επικίνδυνη» μια νέα αλλαγή στις ταρίφες λέει ο ΣΕΦ

09:45 24/2/2012 - Πηγή: Econews

Την ανησυχία του σχετικά με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου για τις εγγυημένες τιμές εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

«Η αναφορά και μόνο των ΑΠΕ στο δεύτερο Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά. Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, και ιδίως στα φωτοβολταϊκά, αποτελούν σήμερα

τον μόνο ίσως αναπτυσσόμενο κλάδο σε μια κλυδωνιζόμενη οικονομία. Οτιδήποτε θα μπορούσε να κλονίσει επομένως την εμπιστοσύνη των επενδυτών (Ελλήνων και ξένων), μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρει στη χώρα. Πόσο μάλλον που η αναφορά στις ΑΠΕ στο δεύτερο Μνημόνιο έγινε λίγες μόνο μέρες μετά την απομείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά κι ενώ η αγορά προσπαθούσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Το μοντέλο ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών που εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι το πιο ευέλικτο σε σχέση με όλες τις άλλες μορφές ΑΠΕ, ενσωματώνει ήδη πολλές από τις προτάσεις του Μνημονίου (σταδιακή απομείωση ταρίφας και προσαρμογή της στο κόστος της τεχνολογίας) και οποιαδήποτε αλλαγή, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση, θα οδηγούσε σε περιπέτειες τη μόνη αγορά που στέκεται ακόμη όρθια στη χώρα», επισημαίνει ο ΣΕΦ στην ανακοίνωσή του.

Πρόταση Μνημονίου

«Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (2009/28/ΕΚ) και υποβάλλει την έκθεση προόδου που απαιτεί η Οδηγία. [1ο τρίμηνο 2012]»

Σχόλιο ΣΕΦ

Στις 16/2/2012, το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε προσχέδιο νόμου με το οποίο ενσωματώνεται και τυπικά η Οδηγία 2009/28/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο. Σημειώνουμε ότι αρκετά σημεία της εν λόγω Οδηγίας είχαν ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο (π.χ. με το Ν.3851/2010 και διάφορες υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν). Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις ρυθμίσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών στην περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών μέσω της εφαρμογής υπηρεσίας μιας στάσης (η Οδηγία ανέφερε συγκεκριμένα: “Προκειμένου να τονωθεί η συμβολή μεμονωμένων πολιτών στους στόχους που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις εγκρίσεις με απλή κοινοποίηση στον αρμόδιο φορέα όταν εγκαθιστούν αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές”). Οι ρυθμίσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούν μια καλή πρακτική εφαρμογής της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ και αντίστοιχες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και στις λοιπές κατηγορίες έργων.

Σε ότι αφορά στο προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΚΑ, ιδιαίτερα σημαντική είναι για τον κλάδο μας η εφαρμογή των άρθρων 13 και 14 της Οδηγίας, στα οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία καθεστώτων πιστοποίησης ως στις 31 Δεκεμβρίου 2012 για τους εγκαταστάτες μικρής κλίμακας λεβήτων και θερμαστρών βιομάζας, ηλιακών φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων, γεωθερμικών συστημάτων μικρού βάθους και αντλιών θερμότητας.

Πρόταση Μνημονίου

«Η Κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, έτσι ώστε να καταστούν πιο συ

Keywords
Τυχαία Θέματα