Φωτοβολταϊκά: Εισήγηση ΠΑΣΥΦ προς ΥΠΕΚΑ για διατήρηση των εγγυημένων τιμών

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση που απέστειλε προς το ΥΠΕΚΑ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, καθώς και την εξεύρεση νέων πόρων για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, στην εισήγησή του ο  ΠΑΣΥΦ αναφέρει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση

της εγγυημένης τιμής, πέραν της ανά εξάμηνο απομείωσης που προβλέπεται ήδη από το νόμο Μπιρμπίλη, σε συνδυασμό με την εξαίρεση των φ/β από τις επιδοτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου θα οδηγήσει σε απώλειες που θα ξεπερνούν το 40% σε σχέση με τιμές που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΠΑΣΥΦ υποστηρίζει ότι η εγγυημένη τιμή (feed in tariff) στην Ελλάδα ουδόλως σχετίζεται ή εξαρτάται από την άντληση κρατικών πόρων και ως εκ τούτου ουδεμία επιβάρυνση προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα οι επενδύσεις σε φ/β σήμερα ανέρχονται μόλις στα 350 MW, ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τους νομοθετημένους εθνικούς στόχους.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦ η οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι όχι μόνο άστοχη και άκαιρη αλλά και επικίνδυνη καθώς μόνο ανάσχεση μπορεί να προκαλέσει στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, με παράπλευρες απώλειες σε θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά ο ΠΑ.ΣΥ.Φ στο υπόμνημά του προτείνει:

Α) Τη διατήρηση του FIT μέχρι 31-12-2012, διάστημα κατά το οποίο ο υπολογισμός «Ειδικού Τέλους ΑΠΕ» και ΟΤΣ παραμένει σταθερός.

Β) Την τροποποίηση της υφιστάμενης ορολογίας ώστε το αποκαλούμενο «Ειδικό Τέλος ΑΠΕ» να αποκαλείται «Τέλος Διοξειδίου του Άνθρακα» ή «Τέλος Κλιματικής Αλλαγής», για την αποφυγή αρνητικών συνειρμών και παρανοήσεων σε σχέση με το πού τελικά διατίθεται το συγκεκριμένο τέλος.

Γ) Τον εξορθολογισμό της ΟΤΣ και την πρόβλεψη ενός αντικειμενικού τρόπου υπολογισμού του ΕΤ ΑΠΕ.

Δ) Την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή τέλους μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ, η θέσπιση «τέλους δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη», η θέσπιση τέλους δικαιωμάτων χρήσης μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, η απόδοση του 50% της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ Α.Ε ως πόρου του Ειδικού Λογαριασμού του ΔΕΣΜΗΕ, η θέσπιση με νομοθετική ρύθμιση της ανάθεσης στον ΔΕΣΜΗΕ της έκδοσης και διάθεσης των πιστοποιητικών Εγγύησης Προέλευσης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ε) Τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και ειδικότερα σε φ/β με δυνατότητες ευχερούς χρηματοδότησης και χαμηλότοκου δανεισμού, επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών καθώς και συμμόρφωση με το νομοθετικά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε αδειοδοτικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦ όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο και τη Ρυθμιστική Αρχή, ώσ

Keywords
Τυχαία Θέματα