Φωτοβολταϊκά: αντικαθιστούν τις εγγυημένες τιμές με δημοπρασίες στη Γαλλία

10:55 20/9/2012 - Πηγή: Econews

Την κατάργηση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος άνω των 100 kWp προβλέπει το νέο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του κλάδου.

Στόχος της Γαλλίας, όπως τον προσδιορίζει κοινή έκθεση των υπουργείων Οικολογίας και Βιομηχανικής Ανάκαμψης, είναι η μείωση της συμμετοχής των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα σε 50% από 75% ως το 2025, με παράλληλη προώθηση αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος,

η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πρέπει να ανέλθει στα 25 Γιγαβάτ ως το 2030, αντί για 18 Γιγαβάτ που προβλέπει η τρέχουσα δραστηριότητα.

Ωστόσο, η ανάγκη διαμόρφωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε αποδοτικά και προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές οδηγεί τη γαλλική κυβέρνηση σε κατάργηση του προγράμματος επιδότησης των ΑΠΕ μέσω εγγυημένων τιμών και αντικατάστασή του με ένα σύστημα δημοπρασιών για όλες τις τεχνολογίες. Από το σχέδιο αυτό εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, ισχύος κάτω των 36 kWp.

Προς το παρόν τα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 100 Κιλοβάτ επιδοτούνται με ταρίφα που κυμαίνεται από €0,34 έως €0,1051 ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης. Για συστήματα ισχύος άνω των 100 kWp, ισχύει ένα σύστημα δημοπρασιών που εισήχθη το 2011.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επιδότηση της ιδιοκατανάλωσης ηλιακής ενέργειας και στην ευστάθεια του δικτύου.

Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία με τη Γερμανία στην έρευνα και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών προκειμένου οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να ανταπεξέλθουν στον κινεζικό ανταγωνισμό.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα