Εξορύξεις πετρελαίου-φυσικού αερίου προκαλούν σεισμούς

10:43 9/4/2012 - Πηγή: Econews

Έρευνα της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) συνέδεσε επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με μια σειρά μικρών σεισμικών δονήσεων που λαμβάνουν χώρα από την Αλαμπάμα ως τα βόρεια Βραχώδη Όρη των ΗΠΑ.

Η ερευνητές υποστηρίζουν πως η αύξηση της συχνότητας των σεισμικών δονήσεων από το 2001 και εντεύθεν είναι ανθρωπογενής και την αποδίδουν στην έγχυση λυμάτων από τις εξορύξεις στο υπέδαφος.

Ειδικότερα, οι μικροσεισμοί αποδίδονται

στις γεωτρήσεις ρωγμάτωσης (shale gas), όπου ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυματτίζονται απότομα και απελευθερώνουν έτσι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Περιβαλλοντικοί φορείς όπως η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (Environmental Working Group) επισημαίνουν πως “με τις τιμές των καυσίμων στα επίπεδα των 4 δολαρίων ανά γαλόνι ασκούνται πιέσεις για επίσπευση των εξορύξεων. Εντούτοις, η έρευνα της USGS δείχνει πως πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά. Δεν μπορούμε να αντέξουμε επιχειρήσεις απορρύπανσης κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ούτε σεισμούς που θέτουν σε κίνδυνο οικίες και τη δημόσια υγεία”.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Σεισμολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 1970 έως το 2000 καταγράφονταν σε αυτή την περιοχή 21 σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 Ρίχτερ το χρόνο κατά μέσο όρο. Από το 2001 μέχρι το 2008 ο αριθμός είχε αυξηθεί στους 29 σεισμούς, ενώ από το 2009 ως το 2011 έδωσαν 50, 87 και 134 σεισμούς αντίστοιχα.

Άλλοι σεισμολόγοι απορρίπτουν τους παραπάνω ισχυρισμούς και αποδίδουν το φαινόμενο στους φυσικούς κύκλους της σεισμικής δραστηριότητας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα