Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: στη Μπολόνια το βραβείο – Οι δράσεις

13:04 17/3/2012 - Πηγή: Econews

Η πόλη της Μπολόνια κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2011. Μια ανεξάρτητη επιτροπή από ειδήμονες σε θέματα κινητικότητας έκρινε ότι η πόλη είχε τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την προώθηση καθαρών εναλλακτικών λύσεων αντί για τη χρήση αυτοκινήτων και ως προς την εμπλοκή των πολιτών σε δραστηριότητες υποστήριξης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2011.

Επιλαχούσες πόλεις ήταν η Λάρνακα της Κύπρου και η πρωτεύουσα της Κροατίας,

το Ζάγκρεμπ. Το βραβείο απονεμήθηκε στους εκπροσώπους της νικήτριας πόλης από τον αρμόδιο για το περιβάλλον Επίτροπο κ. Janez Potočnik και τον αρμόδιο για τις μεταφορές Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Siim Kallas, σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων των Βρυξελλών, στις 5 Μαρτίου 2012.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011

Το θέμα της εκστρατείας του 2011 – «εναλλακτική κινητικότητα» – απετέλεσε την αφετηρία για να υποστηριχθεί η μετάβαση προς ένα μεταφορικό σύστημα αποδοτικό στην χρήση πόρων με την προώθηση καθαρών, οικονομικών σε καύσιμα ή κινούμενων από τον άνθρωπο τρόπων μεταφορών. Η κατάχρηση της μετακίνησης με αυτοκίνητο βλάπτει την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας παράγοντας θόρυβο, ατμοσφαιρική ρύπανση και συμφόρηση. Επειδή λιγοστεύουν οι πόροι όπως η ενέργεια, η γη, τα ύδατα και οι πρώτες ύλες , αυξάνεται η συνειδητοποίηση της ανάγκης για εναλλακτικές μορφές μεταφορών που παράγουν λιγότερη ρύπανση, καταναλώνουν λιγότερους πόρους και συντείνουν στην περιστολή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Με την επικέντρωση στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011 ενεθάρρυνε τους πολίτες που ζουν σε αστικές περιοχές να χρησιμοποιούν αντί τα αυτοκίνητά τους άλλους τρόπους μεταφορών που έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Νικήτρια πόλη: η Μπολόνια

Η Μπολόνια προκρίθηκε από την κριτική επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επειδή οργάνωσε ολόκληρο σαββατοκύριακο χωρίς αυτοκίνητα, αντί για μία μόνο ημέρα. Στα μόνιμα μέτρα που εφαρμόστηκαν περιλαμβάνονται η κατασκευή σημείων φόρτισης συσσωρευτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σχέδιο επέκτασης του δικτύου ποδηλατολωρίδων της πόλης σε μήκος 130 χιλιομέτρων. Οι δημοτικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το σχέδιο στη διάρκεια της εβδομάδας κινητικότητας. Η Μπολόνια δημιούργησε επίσης στην καρδιά της πόλης μια μεγάλη ζώνη χωρίς κυκλοφορία αυτοκινήτων, που ίσχυε στη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτή η πεζοδρομημένη περιοχή φιλοξένησε καλλιτέχνες, λιανοπωλητές και αθλητικούς συλλόγους, επειδή δε η πρωτοβουλία προσήλκυσε πάνω από 60.000 επισκέπτες, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να την επαναλάβουν στο πλαίσιο εκδηλώσεων στο μέλλον. Η πόλη οργάνωσε επίσης πλήθος περιηγήσεων με ποδήλατο, συνεργεία ποδηλάτων και περίπτερα με αυτοεξυπηρέτηση επισκευής, παιχνίδια, πεζοπορίες και μια έκθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι αστυνομικοί συμμετείχαν σε ενημερωτικ

Keywords
Τυχαία Θέματα