Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ζήτησε πρόσφατα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στα πλαίσια της έκθεσης για την παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία.

Η πρόταση αυτή προήλθε από την ομάδα των σοσιαλιστών στην Επιτροπή Αλιείας και υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένη.

Στο ψήφισμα η Ολομέλεια του κοινοβουλίου υπερψήφισε έξι σημαντικές τροπολογίες του Κρίτωνα Αρσένη που αφορούν στην κατάταξη της ΠΛΑ αλιείας ως μορφή οργανωμένου

εγκλήματος, την εισαγωγή τεχνικών μέτρων για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, τη δημιουργία μαύρης λίστας για σκάφη που εμπλέκονται σε δραστηριότητες ΠΛΑ αλιείας, την καταπολέμηση των σημαιών ευκαιρίας, τη θέσπιση πολιτικής μηδενικής ανοχής μέσα από την πλήρη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια αλιείας και εμπορίας στην ΕΕ και τέλος την απαγόρευση των εισαγωγών αλιευτικών προϊόντων από χώρες των οποίων σκάφη εμπλέκονται συστηματικά σε δραστηριότητες ΠΛΑ αλιείας.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Το Kοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή μας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Είναι ξεκάθαρο ότι τα κράτη μέλη ιδιαίτερα στη Μεσόγειο δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες τήρησης της νομιμότητας στις ευρωπαϊκές θάλασσες, ενώ πολλές φορές οι εθνικές ακτοφυλακές παραβλέπουν παράνομες δραστηριότητες των αλιευτικών τους στόλων. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση των αλιευμάτων και της αλιείας μας αλλά και να επιτύχουμε την τήρηση της νομιμότητας στις ευρωπαϊκές θάλασσες είναι η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Περιμένουμε συνεπώς το επόμενο διάστημα την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου το αίτημα του κοινοβουλίου που εκφράζει μια καθημερινή αυξανόμενη ανάγκη των κρατών μελών να υιοθετηθεί και να αποκτήσουμε την κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.»

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα