Επίδομα θέρμανσης: οι δικαιούχοι και η διαδικασία επιστροφής φόρου

08:54 18/9/2012 - Πηγή: Econews

Με μία ηλεκτρονική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα οι πολίτες αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους περίπου 332 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου,

για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Αφού πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», οι πολίτες, όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, θα της γνωστοποιούν τον κωδικό αριθμό.

Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και εντός δέκα ημερών το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η παραπάνω διαδικασία συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της 3ης σύσκεψης για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την επιστροφή φόρου σε πολυκατοικίες με ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια: για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.

Επιπλέον, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ, ενώ η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε 4 γεωγραφικές ζώνες μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εξαιρούνται από την επιστροφή φόρου καθώς από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων 6 στους 10 δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.500 ευρώ το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα