Επί ποδός πολέμου ο εμπορικός κόσμος για τις Κυριακές των καταστημάτων

Σφοδρές αντιδράσεις συναντά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ότι τα μικρά καταστήματα εμβαδού κάτω των 250 τ.μ θα μπορούν να ανοίγουν 52 Κυριακές το χρόνο.

Το σχέδιο του ΥΠΑΝ εξαιρεί από το σχέδιο τα καταστήματα που διατηρούν νομικές σχέσεις με αλυσίδες καταστημάτων ή λειτουργούν σε καθεστώς “shop in a shop”.

Ωστόσο, από το κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε σε διαβούλευση ανοίγει νομικά ο δρόμος και για τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς οι καταστηματάρχες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα υπογράφουν

σύμβαση παραχώρηση γης έναντι μισθώματος με τους ιδιοκτήτες.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι 10 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τις χειμερινές και τις θερινές εκπτώσεις, καθιερώνονται άλλες δύο περίοδοι, μία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και μία το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

—Οι αντιδράσεις

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κάνει λόγο για «αιτία πολέμου» και καλεί τις Συνομοσπονδίες των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών σε κοινό μέτωπο. Υποστηρίζει δε, πως «η κυβέρνηση με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παίζει το ρόλο ντίλερ της εξυπηρέτησης των ολιγοπωλίων».

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας αναφέρει: Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα «καταναλωτές», στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για «shopping therapy».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου λέει: «Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των «γενίτσαρων» της τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής. Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις – γονατογραφήματα, που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων, που συνιστούν το σύνολο των καταναλωτών με την προσθήκη βεβαίως των 1,5 εκατ. ανέργων».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα