ΕΛΕΤΑΕΝ: ανίκανο Κράτος καταστρέφει τον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα

13:44 4/12/2012 - Πηγή: Econews

Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που τέθηκε σε διαβούλευση εξέδωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ. Η ΕΛΕΤΑΕΝ κάνει λόγο για “συνθήκες ασφυξίας” που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ και για “τρικλοποδιές” στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και ειδικότερα των αιολικών.

Αναλυτικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

“Το ΥΠΕΚΑ

παρανόησε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού! Προφανώς νόμισε ότι η οικονομία έχει ήδη επανεκινηθεί και η ανάπτυξη έχει ήδη έλθει. Όμως ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής: χρειάζεται πολύ δουλειά και πίστη στις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Αυτές δηλαδή που αγνοεί και αποσαρθρώνει η πολιτική του σημερινού ΥΠΕΚΑ.

Μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική και καταστροφική επιβολή της αναδρομικής εισφοράς στην αιολική ενέργεια, το ΥΠΕΚΑ με ένα εξαιρετικά πρόχειρο και ασύνδετο κείμενο αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά Α.Π.Ε. οδηγώντας την σε ασφυξία.

Οι διατάξεις που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ:

1) Αυξάνουν υπερβολικά τα διοικητικά εμπόδια στην ανάπτυξη οδηγώντας σε αναστολή και ακύρωση πλήθος ώριμων επενδύσεων.

2) Υφαρπάζουν τη δουλειά, τις πολυετείς προσπάθειες και τις επενδύσεις δεκάδων επιχειρήσεων Α.Π.Ε. και των εργαζομένων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν μια επιχείρηση δεν μπορέσει να ανανεώσει την άδεια εγκατάστασής της επειδή δεν θα προσκομίσει εγγυητική επιστολή, τότε χάνει το φυσικό χώρο όπου ανέπτυσσε το έργο της που θα μπορεί πλέον να καταληφθεί από άλλη εταιρεία χωρίς εγγυητική επιστολή.

3) Αγνοούν παντελώς την κατάσταση κρίσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Το ΥΠΕΚΑ σκέφτεται με όρους 2007 πριν την οικονομική κρίση και νομίζει ότι είναι το απλούστερο του πράγματος να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και εγγυητικές επιστολές στη σημερινή Ελλάδα. Οδηγεί έτσι σε έξοδο τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε. και σε αύξηση την ανεργία.

4) Αναστέλλουν ακόμα και την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών πριν καν υπάρξει αυτή η αγορά, 2,5 έτη μετά το νόμο 3851/2012, επιτρέποντας δήθεν μόνο σε όσες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης να συνεχίσουν την αδειοδότησή τους.

Υποκριτικά αποκρύπτεται ότι μέχρι σήμερα ο Διαχειριστής αρνείται να καθορίσει τη διαδικασία και να χορηγεί κανονικά προσφορές σύνδεσης σε μικρές ανεμογεννήτριες.

5) Καθυστερούν και πάλι την υλοποίηση της στοιχειώδους υποχρέωσης του Κράτους: να αποδώσει στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τα χρηματικά ποσά που έχει ήδη παρακρατήσει από τα αιολικά πάρκα.

Το πολιτικό αποτέλεσμα που κρύβεται πίσω από τις γραμμές της πρότασης του ΥΠΕΚΑ είναι πολύ απλό: Όχι άλλη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα. Αυτό αποδεικνύεται από τις απαντήσεις που ο οποιοσδήποτε νοήμων, ειλικρινής γνώστης της αγοράς δίνει στις ακόλουθες απλοϊκές απαντήσεις:

• Θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη των επενδύσεων με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ; OXI
• Θα υλοποιηθούν περισσότερα MW φθηνής αιολικής ενέργειας; ΟΧΙ
• Θα επιτευχθούν οικονομικότερα οι στόχοι αιολικής ενέργειας; ΟΧΙ
• Θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και η ανάπ

Keywords
Τυχαία Θέματα