ΕΕ: προτάσεις υπέρ των καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων

12:53 2/12/2011 - Πηγή: Econews

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι ανεξάρτητοι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μεγάλων λόμπυ της αγοράς των τροφίμων.

Πρόσφατα, με την υποστήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι καλλιεργητές οργανικών προϊόντων “έβαλαν πλάτη” σε κάποιες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο “πράσινη” Κοινή Αγροτική Πολιτική (CAP).

Μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και ορισμένοι υπουργοί Γεωργίας άσκησαν κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν,

φοβούμενοι όξυνση της γραφειοκρατίας και μείωση των αποδόσεών τους σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης στα τρόφιμα.

Ωστόσο, οι οργανικοί καλλιεργητές εκτιμούν πως οι αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την καθιέρωση πρακτικών αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

Ο Ρουμάνος Επίτροπος Γεωργίας Ντασιάν Τσιόλος πρόσφατα υποστήριξε σχέδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενθάρρυνση της εναλλαγής καλλιεργειών και τον περιορισμό των βοσκοτόπων για δημιουργία ήπιων δασικών  εκτάσεων ή ζωνών προστασίας.

Οι εισηγήσεις αποτελούν μέρος των αλλαγών που έχουν προταθεί στο ετήσιο πρόγραμμα υποστήριξης των αγροτών προϋπολογισμού  54 δισ. Ευρώ, που καταναλώνει το 40% του συνολικού της ΕΕ.

Οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων παραμένουν μια μικρή μειοψηφία στην ΕΕ, παρά την ανάπτυξη της αγοράς. Μόνο το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι οργανικές.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα