Δίκτυο Μεσόγειος SOS: Υδατικά Αποθέματα και Κλιματική Αλλαγή

15:33 31/1/2012 - Πηγή: Econews

Η μείωση της διαθεσιμότητας των υδατικών πόρων, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο αυξανόμενη ζήτηση για νερό, αυξάνει τον κίνδυνο λειψυδρίας και δημιουργεί ένα κλίμα ανησυχίας παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τη διατάραξη του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και επηρεάζει αρνητικά τα οικοσυστήματα και τις ζωές όλων μας, αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα πίεσης των υδατικών πόρων.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

και την Ευρώπη είναι μάλλον δυσοίωνες. Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα υδατικά αποθέματα της Ευρώπης αποτελεί καίριο περιβαλλοντικό ζήτημα με επικείμενες επιπτώσεις στην οικονομία, στα οικοσυστήματα και στις ζωές όλων μας. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environmental Agency- EEA), ακόμα και αν ήταν δυνατόν να σταθεροποιήσουμε σήμερα τα αέρια του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις της – συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων και των πλημμυρών - θα συνεχίζονταν για πολλές δεκαετίες ακόμα. Η αναγκαιότητα για δράση είναι επιβεβλημένη.

Η κατανόηση των προβλημάτων και των διεργασιών μέσα από τις οποίες ασκούνται πιέσεις στο περιβάλλον – και στην προκειμένη περίπτωση στο πόσιμο νερό – μπορεί να δημιουργήσει περιβαλλοντικά υπεύθυνους πολίτες, ικανούς να αντικαταστήσουν συνειδητά καθημερινές τους συνήθειες με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους και στη διαχείρισή τους οφείλονται κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, καθώς και στις μεταβολές στην κατακρήμνιση (βροχόπτωση, χιονόπτωση, χαλάζι).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, 2007a) – που παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή για λογαριασμό του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP) – και την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA Technical Report 2007), όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στους υδατικούς πόρους της Ευρώπης και παγκοσμίως, παρατηρούνται οι παρακάτω τάσεις:

Αύξηση της θερμοκρασίας
• Τα 11 από τα τελευταία 12 έτη (1995-2006) κατατάσσονται ανάμεσα στα 12 πιο
θερμά από το 1850 μέχρι σήμερα.

• Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανέβει κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου τα
τελευταία 100 χρόνια, ωστόσο τα τελευταία 50 η θερμοκρασία ανέβηκε με δύο
φορές γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τα πρώτα 50. Η αύξηση της θερμοκρασίας
είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όσο πλησιάζουμε προς τους πόλους είναι ακόμα
μεγαλύτερη.

• Στην Ευρώπη, τα τελευταία 100 χρόνια, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1
βαθμούς Κελσίου. Τα καλοκαίρια η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη.

• Αν συνεχίσουν οι σημερινές τάσεις, τις επόμενες δεκαετίες η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2080 η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 2,1 έως 4 βαθμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα