ΔΕΗ: ανακοινώθηκε πραγματική αύξηση λογαριασμών άνω του 12% – Τι ζητάει το ΥΠΕΚΑ

Μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 9,2% από το νέο έτος ανακοίνωσε στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή (29/12) συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Η πραγματική αύξηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 12%, καθώς στο 9,2% δεν συνυπολογίζεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ

που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 3%.

Η αύξηση αναμένεται να περιληφθεί σε σχετική υπουργική απόφαση και να εφαρμοστεί στα τιμολόγια της επιχείρησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με το euro2day, δεν αποκλείεται η έκδοσή της να καθυστερήσει για την ερχόμενη εβδομάδα με πρόβλεψη αναδρομικής ισχύος, προκειμένου να γίνει λεπτομερής επεξεργασία της κατανομής της μεσοσταθμικής αύξησης στα επιμέρους τιμολόγια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η ΔΕΗ επιδίωκε αύξηση της τάξης του 20% συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, ενώ η αποδοχή της εισήγησης της ΡΑΕ θα οδηγούσε σε αύξηση 16% αναθεωρούμενη ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με το euro2day, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:

- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Παράλληλα, προτείνει να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα