Δανοί επιστήμονες «αθωώνουν» τη χρήση κινητών

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Μια νέα επιστημονική μελέτη που διεξήγαγαν Δανοί επιστήμονες «αθωώνει» τη χρήση κινητών σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου στους χρήστες τους.

Αντικείμενο της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανίας ( Institute of Cancer Epidemiology), ήταν η διερεύνηση του κινδύνου εμφάνισης όγκων του κεντρικού

νευρικού συστήματος στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

Επί 17 συναπτά έτη, κατά το διάστημα 1990-2007, εξετάστηκαν περισσότεροι από 350.000 άνδρες και γυναίκες εθελοντές.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο μεταξύ των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και αυτών που δεν έκαναν χρήση κινητού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (www. bmj.com), έδειξαν ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερο ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου στους χρήστες κινητών σε σχέση με τους μη χρήστες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ακόμα και στην περίπτωση των ατόμων που χρησιμοποιούσαν κινητά για περισσότερο από 13 χρόνια, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου δεν ήταν μεγαλύτερος.

Επιφυλακτικός ωστόσο εμφανίζεται ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), βάσει ερευνών, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να είναι καρκινογόνος.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο ΠΟΥ έχει εντάξει τα κινητά στην ίδια κατηγορία με τον καφέ, που σημαίνει ότι ο συσχετισμός εμφάνισης  καρκίνου με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ούτε μπορεί να αποκλειστεί αλλά και ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Για το λόγο αυτό το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας  συνιστά η χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά μικρότερα των 16 ετών να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και τα τηλεφωνήματα να είναι μικρής διάρκειας.

Τέλος οι ερευνητές τονίζουν πως το όλο θέμα πρέπει να συνεχίσει να διερευνάται για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος έπειτα από πολλές δεκαετίες χρήσης – και βεβαίως για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη χρήση κινητού από την παιδική ή εφηβική ηλικία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα