Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ στην εκδήλωση του ΕΜΠ για την Ημέρα Περιβάλλοντος

17:59 7/6/2012 - Πηγή: Econews

Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, στην εκδήλωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Ημέρα Περιβάλλοντος:

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εκδήλωση ενός έγκριτου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που πραγματοποιείται με αφορμή την ημέρα του Περιβάλλοντος.

Η θητεία μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνέπεσε με τον εορτασμό εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου,

της διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος της 5ης Μαΐου, της Διεθνούς Ημέρας των Ωκεανών της 8ης Ιουνίου και τέλος της Διεθνούς Ημέρας ενάντια στην ερημοποίηση της 17ης Ιουνίου. Συμβολικές ημερομηνίες για ζητήματα που απασχολούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τη χώρα μας και συνδέονται όλα με την περιβαλλοντική προστασία και την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Η ακαδημαϊκή μου ενασχόληση, ωστόσο, με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν μου επιτρέπει να διαθέτω υψηλά αποθέματα αισιοδοξίας. Η διεθνής κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της κλιματικής αλλαγής, χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη δέσμευσης στην πράξη, με την υιοθέτηση ουσιαστικών, αποφασιστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, με την ανάπτυξη ισχυρών τριβών μεταξύ του οικονομικού και του κοινωνικού πόλου, κάνει περισσότερο επιτακτική από ποτέ τη στροφή της διεθνούς κοινότητας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που προτάθηκε είκοσι χρόνια πριν και δυστυχώς ερχόμαστε σε λίγες ημέρες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών Rio +20, να το επαναδιαπραγματευθούμε.

Στη χώρα μας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια των καθηκόντων μου στο ΥΠΕΚΑ, υπέγραψα μία σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, δυο εκ των οποίων αναφέρονταν στην προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και στην ανακήρυξη της Λίμνης Καστοριάς σε Περιοχή Προστασίας της Φύση. Πράγματα αυτονόητα, σε μία χώρα που ο φυσικός της πλούτος αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα και ίσως την μεγάλη της ευκαιρία στην προσπάθειά της να χαράξει μία νέα αναπτυξιακή πορεία.

Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον, και μέσα από τον σεβασμό αυτής της σχέσης να εξασφαλίσουμε την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, με τον παράλληλο κι αναγκαίο σεβασμό στη φύση και την ταυτόχρονη προσπάθεια των κοινωνιών για οικονομική μεγέθυνση.

Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά, αν δεν δοθεί η αναγκαία έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Εκεί έγκειται και ο καταλυτικός ρόλος της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία μπορεί να διαμορφώσει με επιμονή, προσπάθεια και συνεργασία, νέα πρότυπα περιβαλλοντικής

Keywords
Τυχαία Θέματα