Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Δυσαρέσκεια σε Ελλάδα-Ρωσία από το βουλγαρικό «άκυρο»

10:02 8/12/2011 - Πηγή: Econews

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική πολιτική ηγεσία η απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυρθεί από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη (διαβάστε εδώ).

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει “κάποια επίσημη ενημέρωση για απόφαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού

Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”.

Πρ’οσθεσε δε πως η χώρα μας “παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης”.

“Συνεχίσουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα” κατέληξε ο υφυπουργός.

Θέση για το ζήτημα έλαβε και ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης που κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι διακύβευσε το μέλλον των μεγάλων ενεργειακών έργων που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

“Είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Έλληνα υπουργού να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η χώρα μας να μη δεχθεί οποιοδήποτε πλήγμα το οποίο θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε οικονομικό, ενεργειακό και κυρίως σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Τη δυσαρέσκειά της για τη βουλγαρική στάση στο ζήτημα εξέφρασε και η ρωσική Transneft.

Εντωμεταξύ, φήμες που κυκλοφορούν στη Σόφια κάνουν λόγο για υποτιθέμενη ακύρωση και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα